Anne Frank

2024. április 12. (péntek) 19.00 óra, Kamaraterem
Online jegyvásárlás
Belépőjegy: 2900 Ft

 

Anne Frank

monodráma

A Múzsák Társulat előadása

 

Előadja:

Tövispataki Beáta

 

A hangjátékok szereplői:

Apa – Őze Áron I Anya – Endrődi Ágnes I Margot – Bánfi Kata I Van Daan úr – Gyurity István I Van Daanné (Őnagysága) – Vándor Éva I Peter Van Daan – Lőrincz Sándor I Dussel úr – Bregyán Péter I Peter Wessel – Jánosi Ferenc I Riporter – Harcsik Róbert I Katona – Kátai István

 

Író: Thuróczy Katalin

Rendező: Kátai István

 

 

Anne Frank naplóját a világ valamennyi országában ismerik, számtalan nyelvre fordították le.

Anne Németországban, tehetős zsidó családban született és arról álmodozott, hogy híres író, újságíró lesz belőle. Vágya nem úgy teljesült, ahogy szerette volna, terveit elsöpörte a II. világháború.

A nácik hatalomra jutásának évében, 1933-ban családjával Németországból a biztonság reményében menekült Hollandiába. 1940-ben a németek elfoglalták Amszterdamot, és 1942. júliusában a nácik és a velük együttműködő hollandok megkezdték az ország zsidó lakosságának lengyelországi haláltáborokba történő deportálását. Erre a tervszerű népírtásra a görög eredetű holokauszt, illetve a héber soá, magyar történeti munkákban a vészkorszak kifejezések használatosak.

Anne menekülni kényszerült, családjával, éveken éltek az amszterdami Prinsengracht utca 263. alatti családi vállalkozás hátsó traktusában bujkálva, összezárva több más üldözött zsidóval.

Az 1942. június 12. és 1944. augusztus 1. között időszakban vezette naplóját, amelyben a háború és a kirekesztettség érzésén túl, nyomon követhetjük egy nyílt eszű és szívű kamaszlány gondolatait, életét, ahogy kislányból felnőtt nővé érik.

A Múzsák Társulat szervezői és vezetői az előadást 14 éven felüli nézőknek, ifjúsági és felnőtt előadásként egyaránt ajánlják.

 

 

 

 

Köszönetnyilvánítás:

Külön köszönetet szeretnék mondani a hangfelvételben szereplő művészeknek, az írónak, a rendezőnek, az Anne Frank House-Amszterdam munkatársainak, a Budaörsi PostART-nak és minden kedves kollegának, akik személyesen közreműködésükkel az előadás létrehozását, annak megvalósulását támogatták.

Tövispataki Beáta