A Várszínház fontos szerepe a turizmusban

A Gyulai Várszínház több területen is fontos szerepet tölt be a város turizmusában. A több héten át tartó összművészeti fesztivál fontos része a nyári attrakcióknak, a főszezon programkínálatának.

Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója elmondta: a teátrum — mint az első magyarországi várszínház — története 1964-ig nyúlik vissza.

— Az előadások a kezdetektől fogva nem csak a város és a megye lakóit, hanem a Gyulára érkező turistákat is szolgálták – nyilatkozta lapunknak a szakember. — A Várszínházban mindig a főváros és ezzel párhuzamosan hazánk vezető színészei léptek fel, ami különleges attrakciót, egyedi vonzerőt jelentett a vendégek számára. Így van ez napjainkban is, amikor minden nyáron egy július elejétől augusztus közepéig tartó összművészeti fesztivállal várjuk az érdeklődőket. Az évad valamennyi napján legalább egy, de például a Shakespeare fesztivál ideje alatt akár napi több programmal is szolgáljuk a nívós kikapcsolódást.

Gedeon József kérdésünkre elmondta, a tavalyi felmérések szerint a nézők fele-fele arányban a gyulaiak és a fürdővárosba más településről érkezők körül kerültek ki.

— Sokan kifejezetten egy-egy előadás miatt érkeznek Gyulára — ecsetelte. — S persze arra is szép számmal akad példa, hogy a Gyulára nyaralni érkezők tekintenek meg egy-egy számukra vonzó darabot. 2015-ben egyébként összesen 27 ezren látták a különböző programokat, akik közül 10 ezren tartoztak a fizető vendégek közé, hiszen a Várszínház rengeteg ingyenesen megtekinthető eseménnyel is kedveskedik a látogatóknak. A más településről a Várszínház előadásaira érkezők átlagosan 57 ezer forintot költöttek el Gyulán. A legtöbben a Tiszántúlról, Hajdú-Biharból, Miskolcról, Hevesből, Szegedről keresik fel a fürdővárost, de kifejezetten nagy az érdeklődés a fővárosból is, és a Dunántúlról, illetve külföldről is sokan választják a települést.

— A programok összeállításánál mindig arra törekszem, hogy a kínálat a nézői igények legszélesebb körét kiszolgálja — fogalmazott Gedeon József. — A vígjátékok, a musicalek nagyon népszerűek. Idén például a Grease és a Made in Hungária, valamint a Száll a Kakukk fészkére máris nagyon keresett. A világhírű Al Di Meola fellépésére ugyancsak rengetegen lesznek kíváncsiak, hogy az Experidance Szenvedélyem Velence című látványos táncjátéka is sokakat szólít meg. Persze nem csak a könnyedebb darabokra nagy az igény, hiszen például Shakespeare III. Richárdja iránt ugyancsak nagyon jelentős az érdeklődés. A drámát ifj. Vidnyánszky Attila rendezi parádés sztárszereposztással. Olyan színészeket láthat majd a közönség mint Trill Zsolt, Eszenyi Enikő és Hegedűs D. Géza.

— Természetesen, amikor Gyula turizmusáról beszélünk, mindig ki kell emelni az idegenforgalmat övező összefogást — tette hozzá Gedeon József. — Kiváló a kapcsolatunk a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft.-vel, amellyel országos marketing- és médiakampányokat bonyolítunk le. A szállásadókkal szintén remek az együttműködés, ahogy a Gyulai Idegenforgalmi Egyesülettel is kölcsönösen segítjük egymást. A kastéllyal külön megállapodást kötöttünk a közös munkára. Valamennyiünk legfontosabb közös célja, hogy a vendégek elégedetten távozzanak Gyuláról, visszatérjenek és elvigyék a város jó hírét.

A teátrum igazgatója külön szólt arról, hogy a Gyulára érkező vendégek is mindig elismerően szólnak a városról, a várról, a különleges természeti és épített környezetről, a virágos közterületekről és a vendégszerető lakosságról.

BEOL 2016. 06. 23.