„Hiteltelen hazudozók vagyunk, ősidőktől fogva”

Molnár Eszter beszámolója a Pénelopeia című előadásról – 2024. 07. 23.
Ezt a rövid kritikát este kilenckor, fél órával az előadás befejezte után írom: a Gyulai Várszínház és a Maladype Színház előadása, Balázs Zoltán rendezésében, zseniális volt, még mindig az összefüggéseken, a mondanivalón, a lehetséges értelmezésen kattog az agyam. Úgy lefárasztott ez a másfél óra, mint eddig kevés darab.

Pénelopeia

„Hiteltelen hazudozók vagyunk, ősidőktől fogva” (Kritika a Pénelopeia ősbemutatójáról) „Ezt a rövid kritikát este kilenckor, fél órával az előadás befejezte után írom: a Gyulai Várszínház és a Maladype Színház előadása, Balázs Zoltán rendezésében, zseniális volt, még mindig az összefüggéseken, a mondanivalón, a lehetséges értelmezésen kattog az agyam. Úgy lefárasztott ez a másfél óra, mint eddig

Az Odüsszeia sajátos átdolgozását mutatta be a Maladype Színház és a Gyulai Várszínház

Gurzó K. Enikő beszámolója a Pénelopeia című bemutató előadásról a Gyulai Hírlapban – 2024. 07. 24.
Pénelopéia címmel mutatta be Margaret Atwood Odüsszeia-átdolgozását a Maladype Színház és a Gyulai Várszínház július 22-én a Kamarateremben. A magyar–makedón–lengyel koprodukcióban készült összművészeti alkotás első bemutatója a budapesti Harmadik Hely bábszínházban volt májusban, rendezője Balázs Zoltán. A darab aktuális vitaindító témát boncolgat.

Erdélyi Hét saját bemutatóval és fesztiváldíjas előadásokkal

Idén immár hetedik alkalommal szervezzük meg a Gyulai Várszínházban július 29. és augusztus 4. között az Erdélyi Hét című színházi fesztivált, melynek keretében minden nap más-más színház előadását nézhetik meg a nézők. Az elmúlt években a fesztivál nagy tetszést aratott mind a közönség körében, mind szakmai körökben. Az erdélyi magyar színjátszás rendkívül gazdag és rendkívül

Itthon halál várt rá, Amerikában egyedi bútort rendelhetett magának

Sümegi Noémi beszámolója az Ártatlanok című felolvasó-színházi bemutatóról az Index.hu oldalon – 2024. 07. 23.
Felolvasószínházat csak abból a szövegből lehet csinálni, ami olyan erős, hogy akkor is két órára a székhez szögezi a nézőt, ha nem történik benne „semmi”, csupán színészek ülnek az asztaloknál. Nos, a Gyulai Várszínház által színpadra állított Ártatlanok – Levelek a Kner család történetéből 1938–1946 című felolvasó-színházi előadás, Hegedűs D. Géza rendezése ilyen produkció.