Zelei Miklós: Hubertusz – konszolidációs móka egy részben

2017. 07. 24. 20.30 óra, Várszínpad

[:hu]Belépőjegy: 2.500 Ft

Online jegyvásárlás

Az 1956. november 4-ei, Magyarország elleni szovjet invázió hatvanadik évfordulójának előestéjén tartja Zelei Miklós Hubertusz című drámájának ősbemutatóját a beregszászi társulat, így emlékezve az ellenállókra, s megmutatva a hazugságnak azokat a nyomorító lelki technikáit, amelyekkel az ellenállást az emberek szívében is, elméjében is meg akarták törni. Az előadás megidézi a rendszerváltás idejét, a változásra, az új világra készülő emberek vágyait és gyanútlanságát…
Történik Budapesten: 1957-ben és 1989-ben. Gyors egymásutánban követik egymást az események. Könyörtelenül tolja őket előre valami.
Temetéssel kezdődik a váratlan fordulatokban gazdag dráma: temetik a forradalmi harcok tevékeny résztvevőjét, a meggyilkolt csepeli martinász Montág Ernőt. (1932–1957. Élt 25 évet.) Koporsója mellett szerelmese, Kapás Juli, az újpesti Törekvés kenyérbolt tizenhét éves eladója olvassa föl az elbúcsúztató imát.
A temetés után az 56-os forradalom vérbefojtását követő idők embervadászai lelkileg kerítik kézre Kapás Julit, azzal a céllal, hogy vezesse el őket a még szabadon lévő, fiatal forradalmárokhoz.
Hamarosan kiderül azonban, hogy nem Montág Ernőt, hanem helyette egy felismerhetetlen halottat temettek el, Montág Ernő pedig disszidált és Nyugaton él. Ezzel módosul a Julihoz kapcsolódó cél: vele akarják kinyíratni a szerelmesét; manipulálják abból a célból, hogy csalja haza Montágot, akivel mindenképpen le akarnak számolni a megtorlók, mert a fiatal csepeli munkás irányítóként – az elsőtől az utolsó percig – bátor és szellemes akciókkal vett részt a harcokban.
Juli manipulációjának folyamata bemutatja a megtorló gépezet finommechanikájának működését, a visszaélés-technikát, a „hazugságtudományt”, az emlékezet, az emlékek átalakítását: a konszolidáció megnyomorító mókáját. A manipuláció azonban így is csak részben „sikeres”.
A Hubertusz című egész estés dráma forradalom és szerelem, hűség és csalás örök témájának forgatagában tárja elénk a huszadik század második felének magyar történelmét. Utolsó szava az „igen”. Kitartásra és küzdelemre buzdít, miként Az ember tragédiájának utolsó szava is.

Szereplők:
Kacsur András, Balogh Marianna, Ferenczi Attila, Szabó Imre, Orosz Ibolya, Vass Magdolna,
Orosz Melinda, Sőtér István, Kacsur Andrea, Gál Natália,
Tarpai Viktória,
Domáreckájá Júlia, Deák Dániel, Yatskanich Vasya

Díszlet: Sebők Júlia

Producer: Szabó Ágnes

Rendező: Berettyán Nándor

A Kárpátaljai Megyei Drámai Színház előadása

Fotók: Szajkó Tibor

[:en]Ticket price: 2.500 HUF

In the roles: Kacsur András, Balogh Marianna, Ferenczi Attila, Szabó Imre, Orosz Ibolya, Vass Magdolna, Orosz Melinda, Sőtér István, Kacsur Andrea, Gál Natália, Tarpai Viktória, Domerckájá Júlia, Deák Dániel, Yatskanich Vasya

Directed by Berettyán Nándor

Production of the Transcarpathian County Dramatic Theater

[:]