TABU kollekció – ahol a kényes témák divattá, a kórusénekesek pedig modellekké válnak

2018. július 23. 20.30 óra, Erkel Ferenc Művelődési Ház
Online jegyvásárlás
Belépőjegy: 2.200 Ft – 1.600 Ft

TABU kollekció
– ahol a kényes témák divattá, a kórusénekesek pedig modellekké válnak

A Soharóza előadása

Főszerepben a kényes témák és a külső-belső tabuk ihlette extravagáns ruhaköltemények. A Tabu kollekció a width= legendás PESTIESTI kosztümmágusának és a Soharóza vezetőjének közös vizuális és hangzó ínyencsége. Nagy Fruzsina jelmeztervező és Halas Dóra karnagy szakmáik ötvözéséből születő látványos divatkoncertje olyan játékos világképet rajzol elénk, melyben az izgalmas és titkon mindenkit foglalkoztató tabutémák vonulnak fel a mindennapok frusztrációinak kifutóján. Hogy végre egyszer farkasszemet nézhessünk velük…

 width=A Soharóza 25 kórustagjával közösen teremtett Tabu kollekció szókimondó világának szereplői az intimitás tradícióit felrúgó kérdéseket sajátos humorral kezelik: halálrevüket rendeznek, tisztelik a termékenységet, az őserőt vagy akár a harciasságot szimbolizáló menstruációs vért, és bátran néznek szembe testi és lelki betegségekkel. A kifutót idéző színpadon a folyamatosan változó emberi test, a nemi szerepek, a szexualitás, az ösztön és a gyermeki félelem különböző extrém jelmezek ihletforrásaivá lesznek. Egy-egy „hangszerruha” pedig absztrakt zsánerképeket idéz meg a Kiss Ákos médiaművész és Bartha Márk sound designer által megálmodott vizuális effektek és elektronikus hanghatások sajátos kompozíciójában.

 width=Az éneklő modelleknek – többek közt 3D-nyomtatással és LED-világítással – tervezett csaknem száz egyedi jelmezt és kelléket fényvetítések emelik ki a térből. A mind zenei, mind vizuális határok feszegetésével kísérletező, szándékoltan provokatívnak ható műfaji kombináció különleges és újító lehetőségeket rejt magában.

A 2008-ban alakult, számos helyszínspecifikus zenei előadást létrehozó Soharóza az emberi hang, a nyelv, a ritmus és a komponált zeneművek felhasználásával kísérletezik új formákat és hangokat keresve. Közösen szerzik saját zenéjüket és hangszerelnek újra korábban megkomponált műveket. Felléptek már barlangban és erőműben, törökfürdőben és színházi előadásokon, bérház udvarán és nemzetközi kórusversenyen is.