November a Gyulai Várszínházban – satóanyag

Kezdődik a 2012/2013-as kamaratermi szezon a Gyulai Várszínházban. Az őszi-téli-tavaszi időszakban hetente színvonalas színházi előadásokkal, előadói estekkel, koncertekkel, kiállításokkal várják a kultúra iránt érdeklődőket.

2012. november 8-án 1830-kor a Várszínház Kamaragalériájában nyílik egy értékes képzőművészeti kiállítás Magyar Geometrikus Művészet címmel. Joseph Kádár, az évtizedek óta Párizsban élő konstruktivista festő és műgyűjtő bocsátja a Gyulai Várszínház rendelkezésére azt a 20 képből álló szitanyomat gyűjteményt, amelynek a darabjait a XX. század legjelentősebb magyar, geometrikus témákat képpé álmodó képzőművészei alkottak. Olyan nagy nevektől láthatunk műveket, mint Vasarely, Kassák, Schöffer, Barcsai, Kádár, Fajó és mások. Az igazán imponáló névsor olyan művészeket sorol fel, akik nemzetközi rangot is kivívtak maguknak alkotásaikkal. A kiállítás december 19-ig tekinthető meg a Kossuth u. 13. sz. alatt.

November 8-án 19 órakor egy akusztikus folk-rock koncertet hallgathatnak meg Halmos Béla és a PG Csoport előadásában. A debreceni illetőségű PG Csoport 25 éve alakult, azóta a rock zenekar a dallamos zenéjével méltán vívta ki a hallgatók szeretetét itthon és külföldön. Ez a Tiszta Zene, amely minden sallangtól mentes, könnyen utat talál a hallgatók szívéhez. Az „Alföldi zene”, mint műfajmeghatározás is volt az első lemezük címe 1989-ben. Ezt hét újabb követte az évek folyamán. A rock zenét már ekkor vegyítették a népzenével. 2009-ben csatlakozott a zenekarhoz Halmos Béla népzenész, mint állandó vendég. Közös műsoruk címe Megyek a hegyen est, amelyben szerves egységet alkot a két stílus keveredése. A koncertanyagot filmre is rögzítette Szomjas György és csapata Alföldi rock címmel. 2011-ben pedig a Csokonai Színház művészeinek szereplésével Világvége – szerelem címmel készítettek egy nagysikerű színházi estet Vidnyánszky Attila rendezésében. Az akusztikus koncerttel remélhetőleg Gyulán is sok örömet szerez a hallgatóknak Halmos Béla és a fél világot bejárt, eMRTon-díjas PG Csoport.

November 14-én egy fergeteges komédiát láthatnak a kamarateremben. Három nagyszerű színész Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Thuróczy Szabolcs jutalomjátéka ez az előadás, amelynek a címe A fajok eredete. A színészek börleszk improvizációit felhasználva a darabot Tasnádi István írta és Dömötör Tamás rendezte. Az előadásban leleményes jelenetek mutatják be az emberré válás stációit, a nyelv fejlődését, a táplálkozás alakulását az ősidőktől elindulva. Van itt cirkuszi attrakció, állatszám, börleszk jelenetek sora, de azért a folyamatos nevetés közben időnként elszorul a szív is. A darabban a csirkékről a csirkéknek szóló film forgatását követhetjük végig, amelyben a filmrendezőt Mucsi Zoltán, a minden hájjal megkent, a jég hátán is megélő filmproducert Scherer Péter, a börtönviselt egykori büfést Thuróczy Szabolcs alakítja.  A Nézőművészeti Kft. szatirikus produkciója jó szórakozást ígér a nézőnek.

November 20-án a stand-up comedy egyik sztárja Aradi Tibort új szerepben, színészként ismerhetjük meg az Aradi Kamaraszínház zenés komédiájában. Jevgenyij Griskovec kalinyingrádi születésű kortárs orosz színész-drámaíró VodkaPolka címmel írt egy többszörösen díjazott komédiát. Az önéletrajzi elemeket tartalmazó történet egy csendes-óceáni orosz flottánál szolgáló matróz életét dolgozza fel sok humorral, zenével, de ugyanakkor megrázóan is. Az előadás a matróz életének emlékeit meséli el, bemutat
egy tipikus, XX. századvégi emberi sorsot. A szöveget sok dal kíséri, amelyekben Aradi Tibort Borsos Pál kíséri tangóharmonikán. Az előadást Tapasztó Ernő, a most ötéves Aradi Kamaraszínház igazgatója rendezte.

November 20-án folytatódik a Filmklub a Kamarateremben sorozat. Most egy 2006-ban készült sikeres spanyol művészfilmet vetítenek le Pedro Almodóvar rendezésében Volver címmel. Az elismerésekkel elhalmozott film női főszerepét Penélope Cruz alakítja, aki ezért megkapta a legjobb női alakítás díját Cannes-ban, és elnyerte a Golden Globe és az European Film Awards díját is. A sok humorral és meglepő fordulattal teli film egy mai spanyol anya életét mutatja be, aki mindent megtesz, hogy a családját elkormányozza az élet rögös útján.

B. S.