Kezdődik a kamaratermi szezon a Gyulai Várszínházban

Idén ősszel is folytatódnak a kamaratermi programok a Gyulai várszínházban. Október végétől március végéig hetente egy-egy előadással várják a kultúra barátait a Kossuth utcai színházteremben. Az eddigiekben hasonlóan lesznek itt színházi előadások, önálló estek, zenei koncertek, táncházak. Újdonság, hogy filmklubot is indítanak az idén. Mivel bezárt a gyulai mozi, filmvetítés nélkül maradtak a filmek barátai, akik szeretnének továbbra is egy-egy jó filmet megnézni közösségi vetítések alkalmával városunkban. A kamarateremben havonta fognak művészfilmeket vetíteni, amelyeket beszélgetés követ. Szintén újdonság, hogy a diákoknak olyan színházi előadásokat fognak bemutatni, amely segít a kötelező olvasmányok, irodalmi alkotások jobb megismerését. Továbbra is lehet kedvezményes bérletet váltani a kamaraterembe, amely több előadásra szól. A színházi előtérben lévő Kamaragalériában pedig neves képzőművészek kiállításait tekinthetik meg az őszi-téli-tavaszi szezonban.

Az idei szezon október 25-én indul. A Szentendrén élő, Kossuth-díjas festőművész, Aknay János kiállítása nyílik este fél hétkor a Kamaragalériában Festő az angyalok között címmel. Aknay János festőművész 1949-ben született Nyíregyházán. Középiskolába a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumba járt. 1970-től Szentendrén él, alapító tagja a Vajda Lajos stúdiónak, az Art-éria Galériának, a Patak képzőművészeti csoportnak. Festészetére a szentendrei épületekből-tájból kiinduló, tiszta színekkel dolgozó, konstruktív-geometrikus formarendszer a jellemző. Alkotásaiban a geometrikusan és organikusan használt „S” és „Á” betűjelből kiinduló angyalmotívum emblematikusan megjelenő elem. Művészete egyszerre horizontális és vertikális irányultságán, földi és égi természetű, egyszerre egyetemes és magyar. Aknay János kiállítása december 20-ig tekinthető meg a Kamaragalériában. A kiállítás megnyitása után Márai Sándor talán legnépszerűbb könyvével, a Füves könyvvel ismerkedhetnek meg egy előadóest keretében A köznapiról és a látomásról címmel. A Füveskönyv egyfajta Biblia az írótól, amelyben a régi füveskönyvekhez hasonlóan egyszerű példákkal felel az Ember kérdéseire, amelyek küzdelmes élete folyamán megfogalmazódnak, mit is kell tenni, ha valakinek a szíve fáj, vagy elhagyta Isten-fogalmazta meg Márai Sándor a könyv előszavában. A Füveskönyv 202 részéből  54-et mutat be a népszerű színésznő, a televízióból is ismert Benkő Nóra és partnere, Balázs Barnabás hegedűművész. A próza és zene egyaránt fontos szereplője az estnek, hiszen a zene a színésznő által játszott szövegek között is önálló funkciót kap, mindvégig fontos dramaturgiai szereppel bír, mint beszélgető partner, mint önmagunk egyik felének megtestesítője van jelen.

A filmklub első vetítése október 27-én este kerül sor. A most induló filmklubban a világ legjelentősebb filmrendezőinek filmjeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, vagy nézhetnek meg újra a már ismert alkotásokat, hiszen ezekre a filmekre éppen az a jellemző, hogy sokrétűek, egy-egy újabb találkozáskor mindig újat kap az a néző is, aki már nem először látja a filmalkotást. A filmklubban a legjelentősebb rendezők egy-egy filmjét láthatják majd: Fellini, Bergman, Pasolini, Kuroszava, Buñuel és mások alkotásait. Először Fellini klasszikusát, az 1960-ban készült, de mai is aktuális, az Édes életet láthatják Marcello Mastroianni és Anita Ekberg főszereplésével. Fellini filmje azt mutatja be, hogy a mai világban hogyan lehet valaki sztár, ha három percre feltűnik a tv-ben, milyen a sztárok „édes élete”, hamisan csillogó világa. Ez a film ötven évvel a bemutatása után is megdöbbentően aktuális.

B. S.