Június 27-én kezdődik a várszínházi évad–:en–>the 51st season in The Gyula Castle Theatre going to start on 27 of June

Június 27-én kezdődik a várszínházi évad

Pénteken kezdődik a Gyulai Várszínház 51. évada, amely augusztus 10-ig tart. Ebben az időszakban szinte minden nap lesznek programok, van amikor naponta több is, a gyulai várban, a tószínpadon és más helyszíneken. Ebben az évben három új bemutatójuk, öt fesztiváljuk és 51 programjuk lesz a legváltozatosabb műfajokban több művészeti ágat is bemutatva.

Az idei évad ünnepélyes megnyitójára a vár előtt kerül sor 27-én, pénteken este fél nyolckor a sokadalmi téren. Ekkor nem csak a Várszínház 51. évada nyílik meg a Hazám, hazám dallamára zászló felvonással, ágyúlövésekkel, hanem a XV. Körösvölgyi sokadalom is ekkor veszi hivatalosan kezdetét. A háromnapos népművészeti fesztivál és vásár délután ötkor nyílik a Dűvő zenekar koncertjével. Ezen a napon tartják VIII. Határ Menti Összművészeti Fesztivált és a VIII. Országos Gyermektánc Fesztivál gálaműsorát, a vásárban népi mesterségek termékeit lehet megvásárolni, a népzene és a néptánc egész nap főszerepet játszik, de lesz gyermekjátszóház, kézműves bemutató, és meg lehet kóstolni a népi ételeket is. Szombaton reggel 10.00-től folyamatosan zajlanak a bemutatók, este a tószínpadon a Békés Megyei Néptáncgálát nézhetik meg. Vasárnap is egész nap tart a program, lesz főző verseny, mézeskalács díszítő verseny, vásári komédia és néptánc, népzene minden mennyiségben. A vásárra minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezők.

A Gyulai Várszínház első előadására július 1-én, kedden este kerül sor a tószínpadon. Egy népszerű musicallel kezdenek, amelyet a 175 éve született Munkácsy Mihály tiszteletére mutatnak be a budapesti József Attila Színház vendégjátékában Munkácsy, a festőfejedelem címmel. Munkácsy Gyulán kezdte el a festő pályafutását, itt tanulta meg az ecsetkezelés fogásait Szamossy Elek festőművésztől. Dallos Sándor: A nap szerelmese és az Aranyecset című regényei nyomán készült az új musical Bognár Zsolt és Kiss Stefánia szerzőpáros alkotásaként. A látványos, zenés produkciót Tóth János rendezte. A darabban minden drámai elem megtalálható: szegénység, felemelkedés, szerelem, pénzsóvár feleség, vérbaj, őrülés, egy korán elvesztett barát. Jó a zene , amely dallamos, ritmusos, többnyire gyors és lendületes, néha andalító, ami könnyen belemászik az ember fülébe. Munkácsy szerepét Zöld Csaba, Munkácsy szerelmét Molnár Szilvia alakítja nagyszerűen.

–more–>

Az idén július 3 – 13 között rendezik meg a jubileumi, X. Nemzetközi Shakespeare Fesztivált, ahova most is a legjobb hazai és külföldi előadásokból válogattak. A színházi előadások mellett lesz zene, film, konferencia és gasztronómia, és most rendezik meg először a Fringe Fesztivált, amelyben utcaszínházi előadásokat, koncerteket láthatnak a vár előtt. A X. Fesztivál egy fotókiállítással nyílik 17.00 órakor a Kamarateremben, ahol az elmúlt 9 év fesztiváljainak legjobb előadásairól láthatnak egy-egy emlékezetes képet. A kiállítást a Shakespeare Grémium tagja, Vidnyánszky Attila rendező, a Nemzeti Színház igazgatója nyitja meg.

A Gyulai Várszínház első bemutatójára július 3-án kerül sor a várszínpadon. Ekkor láthatják először a X. Shakespeare Fesztivál nyitányaként a Szentivánéji álom című darabot, amely az angol drámaíró legnépszerűbb műve. Gyulán most a Gyulai Várszínház a Nemzeti Színházzal közös produkcióban mutatja be a vígjátékot a nemzetközi hírű, fiatal grúz rendező, David Doiashvili látványos rendezésében. A rendező erről így nyilatkozott: „Az általam rendezett előadás az álom és a valóság különös viszonyát járja körül, amely során a szereplők egy szövevényes érzelmi labirintusba keverednek. Ahogy az életben is gyakran előfordul – a szerelem, a
legerősebb emberi érzés olyannyira képes felkavarni az életünket, hogy nem tudunk különbséget tenni a vágyaink diktálta álom és a valóság között. Sőt, előfordulhat, hogy az álmainkban átélt intenzív érzések valóságosabbnak tűnnek a mindennapi élet megszokott, gyakran csak szerepként megélt valóságánál. Az előadás egyediségét mindenképpen a színészek személyisége határozza meg.  Annak ellenére, hogy már nem először rendezem a Szentivánéji álmot, a remek magyar színészekkel való közös munka új hangolást igényel. Egyszerű technikai eszközökkel és rendkívül expresszív színészi jelenléttel szeretnénk a nézőknek igazi színházi élményt nyújtani.”

A darabban a Nemzeti Színház kiváló színészei szerepelnek, így neves színművészek játsszák a főszerepeket: Nagy Kálózy Eszter, Horváth Lajos Ottó, Tompos Kátya (akinek nemrég az Évad alakítása elismerést szavazták meg a kollégái, s megkapta a Szörényi Éva-díjat), Fátyol Kamilla, Fehér Tibor, Mátyássy Bence, Farkas Dénes. A mesterembereket szintén kiváló színészek játsszák sok humorral: Reviczky Gábor, Kristán Attila, Szarvas József, Schnell Ádám, Varga József, Rácz József. Arany János és Nádasdy Ádám fordítása alapján szólal meg a mű, amelyet háromszor játszanak el, s ez az 51. évad egyik legjobban várt eseménye lesz.

B.S.