In memoriam Fülöp Zsigmond (1935-2014)

A Gyulai Várszínházban legtöbbet fellépő művész távozott az élők sorából

2014. október 17-én 80 éves korában elhunyt Fülöp Zsigmond színművész, a Nemzeti Színház örökös tagja, Jászai Mari-díjas, érdemes művész, a Sík Ferenc- emlékgyűrű tulajdonosa, akit családja körében ért a halál.

Fülöp Zsigmond a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a Pécsi Nemzeti Színház, majd a Nemzeti Színház tagja lett. 1971-től a József Attila Színházban, később a Várszínházban játszott. 1984-ben újra a Nemzeti Színházhoz szerződött, 2000-től haláláig a Magyar Színház aktív művésze volt.

Karrierje során eljátszott számos színpadi és filmszerepet, főszerepeket alakított televíziós és rádiójátékokban, de szinkronszínészként is rengeteg karakternek kölcsönözte a hangját, Alain Delont mindig Ő személyesítette meg magyarul.

A Gyula Várszínházban a legtöbbször Neki tapsolhattak a nézők. Közvetlen személyisége nem csak a színpadon tette népszerűvé a gyulaiak körében, hanem sokan találkoztak vele akkor is, amikor a városban élte a művészek mindennapos életét. A tehetséges karakterszínész – aki sok főszerepet is sikerrel alakított – nagyszerű játéka, jellegzetes hangja Gyulán is sok hívet szerzett magának, közkedvelt művész volt.

1967-ben játszott először a Gyulai Várszínház színpadán, Calderon: Huncut kísértetének a főszerepét, Don Manuelt. A következő évben Madách Imre: Csák végnapjaiban láthatták János szerepében. 1967 és 1984 között minden évben játszott Gyulán, 1985-1995 között is szinte minden évadban itt volt. Utoljára 1995-ben Hubay Miklós: A cethal hátán című drámában láthatták itt Bakos Gáspár szerepében. Összesen harminc darabban játszott a Gyulai Várszínházban. Szeretett Gyulára járni, Őt is szerették. Többször ismerték el művészeti díjjal itteni tevékenységét. 1972-ben a Gyula Városának Várszínházért díját, 1986-ban Békés megye nívódíját, 1987-ben Gyula Városért Emlékplakettjét vehette át, 1988-ban az Őze Lajos-díj legelső kitüntetettje volt. Utoljára 2013-ban köszönthettük Gyulán, mikor a Gyulai Várszínház 50. évadának díjában részesült.

Drága emlékét kegyelettel megőrizzük.

Gedeon József igazgató

fülöpzsigmond