Gyulai Várszínház 48. évada

Sajtóanyag

A Gyulai Várszínház ebben az évben is összművészeti fesztivált rendez, amelynek keretében július 1-től augusztus 14-ig szinte minden este programokkal várják a színház, a kultúra, a művészetek barátait. Mint eddig, ezen a nyáron is a prózai és a zenés színházi előadások mellett lesznek zenei koncertek, jazz és blues fesztivál, irodalmi humor fesztivál, tánc, népzene, néptánc, népművészeti fesztivál, bábelőadások, kortárs dráma felolvasószínház, de lesznek filmvetítések, konferencia, fotókiállítás, gasztronómia és borfesztivál is. Az előadásokat a páratlan szépségű, reneszánsz várudvaron felállított színpadon, a tószínpadon, a vár körül, a Ladics-házban és egyéb helyszíneken rendezik meg.

Minden évben az új bemutatók a legfontosabbak a színház számára. Ebben az évadban négy új bemutatót tartanak. A Shakespeare Fesztiválon mutatják be a Troilus és Cressida című Shakespeare művet Horváth Csaba rendező-koreográfus színpadra állításában. A ritkán játszott darab Shakespeare egyik legnehezebben besorolható színpadi játéka, amely groteszk és szatirikus komédia, de ugyanakkor tragikus is. A színdarab az ókori Trójában játszódik, cselekménye egy kalandos szerelem története a háború viszontagságaiban. Az előadás főbb szerepeit a Nemzeti Színház két kiváló művésze László Zsolt és Tompos Kátya, valamint a Forte Társulat művészei játsszák, akik egyaránt nagyszerűek a prózában és a táncban is. Az előadásban a zenének is fontos szerepe lesz végigkísérve a cselekményt. A Gyulai Várszínház másik bemutatója a Gyulán élő kiváló színész főszereplésével valósul meg. Kovács Lajos nem csak emlékezetes színházi alakításaival, de filmszerepeivel is kiemelkedő helyet vívott ki magának hazánkban az elmúlt évtizedekben. Ő most Spiró György: Az imposztor című darabjának főszerepét játssza el Gyulán, a színészkirály Boguslawski alakját, aki az orosz megszállás alatt lévő litván fővárosba érkezve egy színtársulat életének főszereplőjévé válik. Az Ikszek című regényből készült színpadi művet 1983-ban mutatták be a Katona József Színházban Major Tamás főszereplésével. A mostani gyulai bemutatót Árkosi Árpád rendezi, a Budapesti Kamaraszínházzal közös produkcióban létrejövő előadásban Kovács Lajos partnerei többek között Cs. Németh Lajos, Tímár Éva, Spindler Béla, Németh Kristóf, Törköly Levente, Jánosi Dávid, Dolmány Attila lesznek.

A Gyulai Várszínház két év múlva 50 éves lesz. Erre az évfordulóra készülve a színház vezetése elhatározta, hogy az elmúlt fél évszázad legemlékezetesebb színdarabjait újra műsorra tűzi. Az idén a monodrámákkal kezdik a visszaemlékezést. Két monodrámát mutatnak be új produkcióként, egyet pedig vendégjátékként. Maróti Lajos: A számkivetett című műve a nagy olasz költőről, Dantéról szól, akit száműznek Firenzéből, de ott is megőrzi szellemi függetlenségét, és nem fogadja el a megalázó kegyelmet. A másik új monodráma bemutató főszereplője Papp János lesz, aki Bethlen Miklós, Erdély kancellárja szerepét játssza el ugyancsak a Ladics-ház udvarán. A Bethlen Miklósról szóló dráma a nemzeti önismeretről, az emberi esendőségről, az elszalasztott nagy történelmi lehetőségekről szól. Ezt a művet, Nemeskürty István: Noé galambja című darabját eredetileg a nemrég elhunyt kiváló színész Bánffy György játszotta több évtizedes sikerszériában.

A új bemutatók mellett az idén nyáron jó néhány sikeres produkciót láthatnak vendégjátékként a Várszínház programjában. A monodrámáknál maradva, ugyancsak nevezetes előadás volt korábban Gyulán Kocsis István: Bolyai János című
drámája, amely most egy új feldolgozásban látható a Várszínházban. Kocsis István ugyanis többször átdolgozta a két neves erdélyi matematikusról szóló művét. Az idén A tér címmel játssza el a monodrámát Sebestyén Aba,  a marosvásárhelyi Yorick Stúdió színésze Gyulán a Ladics-ház udvarán.

A tavalyi POSZT legjobb előadása díjat nyerte el Sz. Medvegyev: Fodrásznő című darabja a Csokonai Színház előadásában. Ezt a művet Szűcs Nelli, Trill Zsolt, Tóth László, Kristán Attila briliáns játékával nyáron Gyulán is láthatják a várszínpadon.

Móricz Zsigmond: Erdély című regényét sokan a legjobb történelmi műnek tartják a magyar irodalomban. A nagyregényből Závada Pál készített egy színpadi művet Bethlen címmel, amelynek alcíme a Fejedelmi magánügyek. A történelmi drámát az Új Színház tűzte műsorára, amelyet kiváló szereposztásban, most nyáron Gyulán is megnézhetnek a várszínpadon. Bethlen Gábor szerepében Gáspár Sándort láthatják, partnere Takács Katalin, Derzsi János, Petrik Andrea, Hirtling István, Huszár Zsolt, Vass György, Nemes Vanda, Papp Zoltán, Sallai Nóra. Márai Sándorral az emigrációban kevesen tartották a kapcsolatot Magyarországról. Egyikük volt Simonyi Imre, József Attila-díjas költő Gyuláról, aki maga is sokat tett az akkor elhallgatott író hazai népszerűsítéséért. Most ez az irodalmi kapcsolat is megidéződik a Fizess nevetve! című előadásban, amelyet Márainak a nagy gazdasági világválságról szóló írásaiból állítottak össze Kőváry Katalin rendezésében. A darabot a budapesti Pinceszínház vendégjátékában láthatják a Várszínházban. A gyulai előadás helyszíne a Ladics-ház udvara lesz, amely néhány méterre van Simonyi Imre egykori remetelakától, ahová Márai, a gyulai költőnek címzett, levelei érkeztek a 70-es, 80-as években. A darabban nagyszerű színészek játszanak: Vallai Péter, Györgyi Anna, Schnell Ádám, Alberti Zsófia, Szirtes Balázs. Az Indul a bakterház, Rideg Sándor műve kultuszdarab lett Magyarországon. A nagyszerű vígjáték most Gyulán a Kossuth-díjas művész, Eperjes Károly főszereplésével látható a veszprémi Petőfi Színház előadásában vendégjátékként, az ugyancsak Kossuth-díjas Bereményi Géza rendezésében.

A hetedik nemzetközi Shakespeare Fesztivált 2011. július 7-17-ig rendezik meg a Gyulai Várszínházban. Az elmúlt években komoly rangot kivívott fesztiválra az idén is világhírű előadásokat, rendezőket, színészeket hívnak meg, és bemutatkoznak a legjobb magyar Shakespeare előadások is.

Vendégük lesz a világhírű grúz rendező, Robert Sturua, aki varázslatos előadását, Shakespeare: Vízkereszt, vagy amit akartok című produkcióját hozza el a tbiliszi Rustaveli Nemzeti Színház előadásában. Új bemutatóval készül Gyulára a világhírű rendező, a litván Oskaras Korsunovas. Shakespeare: A vihar című művét a rendező társulata, az OKT játssza el a gyulai fesztiválon világpremierként. Dél-Koreából ritkán jut el előadás Európába. Most a többszörös fesztiváldíjas, látványos produkciót, a Szentivánéji álom című vígjátékot a Yohangza Társulat mutatja be Gyulán. A magyar Shakespeare előadások közül  meghívást kapott a fesztiválra a sepsiszentgyörgyi A velencei kalmár című előadás, amelyet Bocsárdi László állított színpadra. Még további magyar Shakespeare produkciók meghívására is sor kerül, a fesztivál végleges programja júniusban jelenik meg. Kiemelkedőnek ígérkezik a londoni Musician of the Globe együttes koncertje Szerecsendió és gyömbér címmel, amelyben
Shakespeare-kori kocsmadalok és sikamlós történetek fognak megszólalni a zenekar és a világhírű muzsikus, Philippe Picket előadásában. Külön erre az alkalomra készül a fesztivál felkérésére a Jazzonett program, amelyben Shakespeare szonettek fognak elhangzani jazz zenével Lantos Zoltán és a Mirrorworld együttes előadásában, Tompos Kátya színművész közreműködésével. A fesztiválon találkozhatnak Bereményi Géza íróval, lesz egy érdekes konferencia Shakespeare és a multikulturalitás címmel, filmeket is vetítenek, de terveznek gyermekműsort is, ismét lesz gasztronómia és egy mini borfesztivál Midsummer Wine’s Dream címmel. Részletes info: www.shakespearefesztival.hu.

Erősnek ígérkezik a többi fesztivál programja is. A 48. évad ismét a Körös-völgyi sokadalommal kezdődik július 1-én. A háromnapos népművészeti fesztiválon és kézműves vásáron a Dél-Alföld legszebb kézműves termékeit, néptáncait, népzenéit ismerhetik meg a bemutatókon, gálaműsorok keretében. Lesznek gyermekprogramok, a felnőtteknek főzőversenyek, vásári komédia és sok más népi vigasság. Az ötödik Irodalmi Humor Fesztiválon tíz neves magyar író olvassa fel az erre az alkalomra írt humoros művét, illetve ezekhez kapcsolódva zongorán improvizál Vukán György. Húsz éves lesz az idén a Gyulai Vár Jazz Fesztivál, ebből az alkalomból kiemelt programokkal várják a műfaj kedvelőit. Nyílik egy fotókiállítás, amelyben az elmúlt 20 év legjobb zenészportréit állítják ki. A fesztiválon húsz magyar jazz zenész fog fellépni a legjobbak közül. Az estet a Gyulai Big Band koncertje nyitja meg. Lesz egy világsztár vendég is a fesztivál zárásaként, a Victor Bailey Group az USA-ból, emlékezetessé téve a jubileumot. Victor Bailey a legnagyobb basszusgitárosok egyike, aki a 70-es évektől a világ élvonalába tartozik. A post-funk-jazz  muzsikus játszott a legendás Weather Reportban és számtalan más jazz világnagysággal , de kísérte  Madonnát éppen úgy  mint David Bowie-t is. Másnap blues fesztivált rendeznek, amelyen fellép a nagyszerű fekete énekes, Eb Davis az USA-ból. Játszik a magyar blues zenészek egyik sztárja Deák Bill Gyula, aki 60 évesen is a legjobb torkú énekesünk. Az osztrák Ripoff Raskolnikov két éve aratott zajos sikert Gyulán, most duóban játszik a nemzetközi hírű szájharmonikással Pribojszki Mátyással. Póka Egon basszusgitáros az Experience nevű zenekarával Jimi Hendrixet idézi meg a fesztiválon.

Kiemelkedő komolyzenei koncertre kerül sor a Liszt-évben a Várszínházban. Liszt Ferenc egyik legnagyobb művének tartják a Krisztus című oratóriumot, amelyet a várban a Debreceni Filharmonikus Zenekar, a Kodály Kórus, a Lautitia gyermekkar és a szólisták fognak megszólaltatni Kocsár Balázs vezényletével. Kiemelt zenés produkció lesz a szezon végén Andrew Lloyd Webber: Az operaház fantomja című musical, amelyet a Madách Színház ad elő a tószínpadon. A szabadtéri koncertváltozat címszerepét Sasvári Sándor énekli, a többi szerepben Fonyó Barbarát, Homonnay Zsoltot, Sáfár Mónikát, Gerdesits Ferencet, Szerednyei Bélát, Galbenisz Tomaszt, Bencze Ilonát és Kuthy Patríciát hallhatják. A néptáncot kedvelők az Állami Népi Együttes új műsorának tapsolhatnak.  Az Álomidő a Gyulán is korábban bemutatott Naplegenda folytatása, amelynek a zenéjét szintén Nikola Parov szerezte,aki ezzel 2011-ben  elnyerte a Fonogram-díjat, Az év világzenei
albuma címet. A gyerekeknek a Tekéntetes úr című mesejátékot játsszák a beregszászi színház előadásában, de lesznek ingyenes bábelőadások is.

A Gyulai Várszínház ezen a nyáron is szeretettel várja a nézőket az összművészeti fesztiváljára. Remélhetőleg mindenki talál majd olyan műsort, amelyet szívesen megnéz. Náluk a legnevesebb művészek legjobb előadásaival találkozhat. Mottójuk: „Nyáron színházba Gyulára várom”.

Info: www.gyulaivarszinhaz.hu, e-mail: gyulaivarszinhaz@t-online.hu; tel: 66-463-148, 0630-639-9062