Erdélyi Hét diáktábor 2020

Erdélyi Hét diáktábor 2020

„Először vettem részt  az Erdélyi Hét program sorozaton a Gyulai Várszínház meghívására.  Érdeklődve vártam az előadásokat, már első nap alkalmam volt találkozni az első produkció alkotóival: Árkosi Árpád rendező, Imre Éva, Sinkó Ferenc előadók, valamint Visky András író. Sikeres közönségtalálkozó volt, mint ahogy az előadás is este Pornó – Feleségem története. Minden elismerésem Árkosi Árpád rendezőnek, kitűnően kivitelezte a darabot, Cári Tibor zenéje nagyon jól váltakozott a színészek teljesítményével. Következő nap, a tábor keretébe, egy  hangulatos környezetbe – Rondella Terasz –  alkalmunk volt elbeszélgetni Árkosi Árpád rendező irányításával az előző nap látott produkcióról.

A hét folyamán, minden nap egy-két előadást néztünk meg, másnap szakmai megbeszélés volt Árkosi Árpáddal, alkalmunk volt találkozni az előadások alkotóival is:  Cári Tibor zeneszerző, Szabó János Szilárd és Szilágyi Enikő színészek, Farkas Wellmann Éva költő. Minden előadás maradandó emlék marad számomra, egyik jobb volt, mint a másik. A következő előadásokat láttuk: Visky András : Pornó – Feleségem története, Bartis Attila: Amikor, Swan Lake Revisited – Hattyúk tava újratöltve, A színház zenéje, Cári Tibor koncert, Szép Ernő, Guelmino Sándor: Lila ákác, Farkas Wellmann Éva, Evilági együttes: Parancsolatok, Ez már feltámadás” – Trianon 100 – Szilágyi Enikő előadó estje, Elise Wilk: Eltűntek. Számomra a Parancsolatok című előadás megtekintése az Almásy-kastély kápolnájában nyújtott legnagyobb élményt, jó volt meghallgatni az Evilági együttes kíséretében Farkas Wellmann Éva költő verseit. Tíz vers, tíz dal, tíz grafika, a parancsolat-verseket felolvasta Farkas Wellmann Éva.

A tábor keretében, az előadások mellett, alkalmunk volt megismerni Gyula nevezetességeit: Gyulai Almásy Kastély, Erkel Ferenc Emlékház, Gyulai Vár, Ladics Ház, Százéves Cukrászda, Gyulai Várfürdő és Aqua Palota, Gyulai Várszínház, Rondella Terasz …

Remek tábort szerveztek a Gyulai Várszínház munkatársai. Gratulálok Elek Tibornak, a Gyulai Várszínház ügyvezetőjének, köszönjük Domokos Ágnes művészeti titkárnak a segítséget. Szerintem a legsikeresebb és hasznosabb programok a Rondella Teraszon szervezett beszélgetések voltak Árkosi Árpád rendezővel. Javaslataim az elkövetkező táborok szervezésére: jó lenne, ha minden diákcsoport irányítója vagy vezetője is részt venne a programokon, így alkalmunk lenne megismerni egymás előadásait, tapasztalatait, problémáit.

Az elkövetkező években tervezem, hogy ellátogassak Gyulára, minden év augusztus elején az Erdélyi Hét rendezvényeire …”

Bodea György, a Berekenye Diákszínjátszó Csoport vezetője

Szilágycseh 2020