Eck Attila: A veszett brigadéros

[:hu]Elmarad A veszett brigadéros – Közlemény

Sajnálattal tájékoztatjuk kedves nézőinket, hogy A veszett brigadéros című, július 19-re hirdetett előadásunk, amelyet a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház adott volna elő, elmarad, az Ukrajnából való határátlépés megszigorítása miatt. A megvásárolt jegyek bármelyik másik előadásunkra átválthatók, azonos jegyárban, illetve a jegypénztárunkban visszaválthatók.

 

2020. július 19. 20.30 óra, Várszínpad
Online jegyvásárlás
Belépőjegy: 1400 Ft – 1900 Ft – 2400 Ft

Eck Attila:
A veszett brigadéros

Oratorikus kuruc western

A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház előadása

Szereplők: Ferenci Attila, Kacsur András, Orosz Melinda/Vass Magdolna, Tarpai Viktória/Mónus Dóra, Sőtér István, Szabó Imre, Szilvási Szilárd, Gál Natália, Séra Dániel, Cséke Adrienn, Kiss Szabolcs

Kurucok, Pletykások, táncosok: a Kárpátalja Néptáncegyüttes táncművészei

Rendezte: Gyevi-Bíró Eszter

Koreográfus: Sikentáncz Szilveszter

 

Ez nem történelmi dráma. Nem színpadi tabló, amely fő küldetésének azt tekinti, hogy a Rákóczi-szabadságharc eseményeit hitelesen prezentálja. Nem. Ez a darab úgy viszonyul a magyar történelem ezen időszakához és Esze Tamáshoz, ahogy Sergio Leone westernjei a vadnyugat pisztolyhőseihez, vagy Kurosawa Akira mozgóképes csodái a középkor szamurájaihoz: ez az antihősök mitikus eszközökkel újrateremtett ideje. A világ rendjének megváltozása miatt az egyén a morális értékek határvidékére szorul, ahol már csak a törvényen kívüliek erő alapú igazságtétele létezik, ahol az íratlan becsületkódex felülírja a hatalom szavát. Az elvhűségnek ez a formája viszont csak vérben ázó káoszt és hullahegyeket szülhet. Az antihősnek szüksége van egy új eszmére, amely célt és eszközt ad jogos haragjának. És ezt az eszmét valakinek képviselnie kell. Esze Tamásnak és a kurucoknak szüksége van Rákóczira.

Az előadás a Rákóczi-emlékév keretében, a Rákóczi Emlékbizottság támogatásával, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) felkérésére, a BGA közreműködésével jött létre.

[:]