December a Kamarateremben

Decemberben a karácsonyra készülve ünnepi rendezvényekkel várják a nézőket a Gyulai Várszínház Kamaratermében. A hónap elejétől december 17-ig látható az a kiállítás, ahol 20 neves magyar kortárs képzőművész alkotását nézhetik meg. A kiállított művek a Szent István Emlékév alkalmából készültek a budapesti Forrás Galéria felkérésére.

December 5-én egy nagyszerű színházi előadást nézhetnek meg a budapesti Katona József Színház és a Manna közös produkcióját. Egy férfi és egy nő egymásra találásáról szól a Szentivánéj című darab. A lendületes, szerethető színházi előadás tele van jó ötletekkel, pontos színészi játékkal, sok-sok iróniával és fanyar humorral. A darab két főszereplője: a 40-es sikeres szingli szerepében Pelsőczy Réka és a lúzer szerepében Kocsis Gergely. A díszlet zseniális, amely ötletes megoldásokkal segíti a két színészt a játékukban. Az előadás minden korosztálynak ajánlható, azoknak is akik már találtak partnert, és azoknak is, akik ezután fognak. Egy jó színházi előadás mindenkinek, akik boldogságra vágynak és szeretik az iróniát is.

December 10-én ünnepi koncertre kerül sor. A felvidéki Ghymes együttes most 30 éves. Ebből az alkalomból több jubileumi koncertet adnak az országban felidézve a zenekar legjobb dalait. A páratlan hazai és külföldi karriert befutott Ghymes zenekar a népzenétől indult 30 évvel ezelőtt a két alapító, Szarka Tamás és Szarka Gyula vezetésével. A népzenét később sikeresen ötvözték a rock zenével, kialakítva egy sajátos világzenei stílust, ami csak rájuk jellemző. Lírai dalszövegeik, lendületes zenéjük sokak kedvence. A Gyulai Várszínház Kamaratermében most egy karácsonyi ünnepi koncertre kerül sor, ahol meghallgathatják az együttes legnépszerűbb szerzeményeit, felidézve a kiadott 18 lemezük sikerszámait. A legújabb lemezük címe, amely a jubileumra jelent meg: 30 fényév, amelyről szintén játszanak dalokat Gyulán.

December 12-én a Filmklubban levetítik az Aranypolgárt című amerikai alkotást, amelyet Orson Welles rendezett 1941-ben. Sokak szerint ez minden idők legjobb filmje. Az Oscar-díjas alkotás egy befolyásos sajtómágnás viharos életét mutatja be a hatalom, a korrupció, a hiúság kérdéseit vizsgálva. A 72 éves, szórakoztató alkotás ma is friss és időszerű, amelyben kiváló színészi alakításokat láthatnak.

December 18-án zárul a 2013-as szezon a Gyulai Várszínházban egy karácsonyi koncerttel. A kiváló énekes, jazz díva Harcsa Veronika lemezbemutató koncertjén Gyémánt Bálint gitárossal lép fel. Az itthon nemrég megjelent Lifelover cd-jük anyaga hangzik el, de hallhatóak lesznek korábbi szerzemények is. Harcsa Veronika nem csak itthon népszerű, Japánba is rendszeresen visszajár, ahol külön rajongóklubja van. A Lifelover lemez a szigetországban decemberben jelenik meg, Európában 2014. márciusában lát napvilágot. Harcsa Veronika 2008-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszékén ének szakon, jelenleg a Brüsszeli Királyi Konzervatórium mesterképzésének hallgatója. 2005 óta van jelen a hazai jazz életben, több formáció tagja. Eddig 5 lemeze jelent meg itthon, 2009-ben az év hazai jazz albumának választották You Don’t Know It’s You című albumát, amely Japánban is listavezető volt. Harcsa Veronika rendszeresen koncertezik Európa országaiban is. Gyémánt Bálint 2004-ben kezdte tanulmányait Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszakán, amelyet 2007-től a Norvég Jazz Akadémián folytatott. 2008-ban diplomázott. Azóta hazai jazz
élet szerves része, nagyon sok koncertet adott, amelyeken fő partnere Harcsa Veronika, de játszik a Transform Kvintettben is. Kettejük lírai jazze sokak kedvence, akik szeretik a visszafogott, érzelmes balladákat.

Ezzel a koncerttel kíván a Gyulai Várszínház minden munkatársa Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és sikeres újévet.