December a Gyulai Várszínházban

Az év utolsó hónapja elsősorban a szeretetről és az ajándékozásról szól. A Gyulai Várszínház decemberben olyan ünnepi műsorokkal várja az érdeklődőket, amelyek ajándékok lesznek a nézőknek.

December 19-ig még megtekinthető az a különleges kiállítás, amely a magyar képzőművészet konstruktivista művészeit mutatja be a XX. századból Magyar Geometrikus Művészet címmel. Joseph Kádár, az évtizedek óta Párizsban élő konstruktivista festő és műgyűjtő bocsátotta a Gyulai Várszínház rendelkezésére azt az 53 képből álló szitanyomat gyűjteményt, amelynek a darabjait a XX. század legjelentősebb magyar, geometrikus témákat képpé álmodó képzőművészei alkottak. Olyan nagy nevektől láthatunk műveket, mint Vasarely, Kassák, Schöffer, Barcsay, Kádár, Fajó és mások. Az igazán imponáló névsor olyan művészeket sorol fel, akik nemzetközi rangot is kivívtak maguknak alkotásaikkal. A kiállítás december 19-ig tekinthető meg a Kossuth u. 13. sz. alatt.

December 5-én este Jordán Tamás, a legjobb versmondó színészeink egyike lép a színpadra a kamarateremben. Most egy újfajta estet állított össze, amelyben egyenlő szerepe van a lírának és a komédiának. A Kossuth-díjas művész így vall az előadásról: „Nagyon sok remek történetem van. A színházról, az életemről, saját magamról, erős öniróniával. Sok bajom van a ”stand up” műfajjal. Alig-alig van jó, a többsége komoly szenvedést okoz. Ezt még el is lehetne viselni. Az igazi katasztrófa az, hogy a közönség ezekért is odavan. Felébredt bennem egy dacos düh. Elhatároztam, hogy én is csinálok egy speciális stand up-ot, amelynek az a lényege, hogy a remek történeteim közé becsempészek verseket is. Hiszen a vers is közlés, sok esetben történet is, megpróbálom úgy belopni, hogy egy-egy vers jelenléte magától értetődő legyen.”A rendhagyó önálló esten fergeteges tréfákat, megtörtént sztorikat és nagy verseket hallhatunk Adytól, Babitstól, Kosztolányitól és József Attilától. A Széllel szembe című stand up est alcíme: poénok és poémák. Jordán Tamást különdíjjal jutalmazták ezért a produkciójáért az idei Vidor Fesztiválon a stand up műfajnak a megújításáért.

December 11-én este egy igazi bestseller könyv színpadi változatát nézhetik meg két kiváló színész előadásában. Anna Gavalda írónő neves regényéből készült a Szerettem őt című színdarab. A mű egy elhagyott meny és egy – a feleségét megcsaló, de soha el nem hagyó – após történetéről szól, amely briliáns és életszerű dialógusok, viták, kitárulkozások, emlékek, párhuzamos történetek füzére. A darab két szereplője: Györgyi Anna, Jászai Mari-díjas és Szilágyi Tibor, Kossuth-díjas színész. „Györgyi és Szilágyi nagyon tudnak egymás szemébe nézni. De el is tudják kapni a tekintetüket. Zseniálisan játszanak el egy folyamatot, ahogy két zárkózott ember kinyílik, ettől valamelyest megkönnyebbül, de legalábbis sok mindent megért, majd újra bezárul, bár tán már nem annyira, mint korábban. Igazi színház az életről.”A megcsalásról szóló regényt Szántó Erika alkalmazta színpadra és rendezte. A művet Tóth Krisztina fordította.

December 12-én egy szenzációsnak ígérkező komolyzenei koncert tanúi lehetnek a zenerajongók. Magyarország legnagyobb ifjú tehetsége, a hét nemzetközi zongoraversenyen díjazott, ifj. Balázs János zongoraművész ad önálló estet. Az 1989-ben született zenész nemzetközi karrierje 2005-ben kezdődött, amikor elnyerte a Liszt-zongoraverseny első díját, s ezzel a világ legfiatalabb Liszt
verseny győztese lett. A következő évben négy nemzetközi zongoraversenyt nyert. Pályafutása töretlen, nemrég a MÜPA-ban aratott tomboló sikert. 2010-ben eljátszotta Chopin összes zongoraversenyét, amelyek közül válogatva négy CD-t vettek fel vele. Vásáry Tamás zongoraművész, karmester így ír róla: „Egészen fenomenális, szerintem úgy zongorázik, még annál is jobban, mint Czifra György.” Virtuozitása egyedülálló. Olyan sebességgel játszik, hogy még a zongoristák sem tudják követni ujjait. Művészetét a lírikusság épp úgy jellemzi, mint a magas művészi színvonalú, briliáns technikájú zongorázás. Gyulán kedvenc szerzőitől játszik, műsoron Liszt, Chopin, Mendelssohn művei, és külön erre az estére készülve eljátszik egy Erkel Hazám, hazám variációt is. Koncertjét a zenekedvelőknek nem szabad kihagyniuk.

50 éve alakult a legendás Beatles együttes azzal a négy kiváló zenésszel, akik felforgatták a világot zenéjükkel a 60-as években. A négy Beatle közül talán George Harrison volt az, aki egy kicsit háttérbe húzódva, kevesebb fényt kapott a sikerből. Nagyon izgalmas az ő élete, a liverpooli kisfiúból hogyan lesz a világ egyik legismertebb embere, aki a zene mellett különösen vonzódott a spirituális dolgokhoz is. Nem véletlenül ő volt az, akit India egy életre rabul ejtett. Martin Scorsese az egyik legnevesebb hollywoodi filmrendező, aki épp a napokban volt hetven éves, eddigi pályafutása során filmjei 134 fesztivál és Oscar-díjat nyertek el különböző kategóriákban. A New Yorkban született, olasz származású művész szerencsésen egyesíti magában az amerikai és az európai mentalitást. A legsikeresebb játékfilmjei (Taxisofőr, Keresztapa, Nagymenők) mellett sikeres dokumentumfilmeket is forgatott, többek között Bob Dylanről és a Rolling Stonesról is. Ezeket látva, George Harrison halála után, felesége őt kérte fel, hogy készítsen egy méltó dokumentumfilmet a zenész életéről, amelyből mindenki megismerheti, ki is volt a halkszavú Beatle. A 2011-ben forgatott Living in the Material World – Élet a materiális világban című zenés dokumentumfilmet 2012. december 17-én láthatják a Kamarateremben koncerthanggal.

December 18-án az idei évad zárásaként egy bensőséges karácsonyi koncertet szerveznek a Kamarateremben. Magyarország egyik legnépszerűbb a capella együttese lesz a vendég, az eMerton-díjas Four Fathers. A négy komolyzenész által létrehozott férfi együttes karácsonyi gospeleket, énekeket és világslágereket fog énekelni mindannyiunk örömére. Az együttes 1995-ben alakult, tagjai előtte a Honvéd Férfikarban tagjai voltak, ketten közülük ma is ott énekelnek, ketten pedig a Nemzeti Énekkarba igazoltak. Széles repertoárjukban a gospelektől, a jazzen át a világslágerekig nagyon sok zenei műfaj megtalálható. Számtalanszor szerepeltek fesztiválokon, tv-s műsorokban. Itthon és külföldön egyaránt sikerrel koncerteznek. 2001-ben az év együttese díjat is elnyerték. Eddig öt CD-jük jelent meg. Ezzel a koncerttel kívánnak minden kedves színházlátogatónak kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet a Gyulai Várszínház munkatársai.

B.S.