December a Gyulai Várszínházban

December a Gyulai Várszínházban

A karácsonyra készülve a Gyulai Várszínházban is ünnepi műsorokkal várják a nézőket december hónapban. December 18-áig tekinthető meg az a különleges festménykiállítás, amely a híres nagybányai festőiskola alkotásaiból mutat be egy válogatást. A Nagybányai mozaik című tárlaton 1920 és 2000 között készült képek láthatók a Kamaragalériában.

December 3-án a Filmklub keretében egy karácsonyi témájú kanadai filmet mutatnak be Csendes éj címmel. A történet a II. világháborúban játszódik, amikor három -három német és amerikai katona kerül kényszerűségből egy fedél alá egy hegyvidéki menedékházban. A katonák itt fedezik fel magukban a bátorságot és a szent éjszaka valódi jelentőségét. A film női főszerepében Linda Hamiltont láthatják.

December 7-én az éppen 100 éve született sanzon királynőjére, Edit Piafra emlékeznek egy zenés színházi előadáson. A nagyváradi Szigligeti Színház művésznője Gajai Ágnes alakítja a főszerepet a vendégjátékban, aki nem csak nagyszerűen játszik, de kiválóan is énekel. A darab során megismerhetjük Edit Piaf életét, és meghallgathatjuk jó néhány sikerdalát is. Az Edit Piaf at Agnes című zenés előadás, megidézve Párizst, méltó emléket állít a nagy francia énekesnőnek.

December 10-én egy karácsonyi koncert keretében lendületes ír zenét hallhatnak a műfaj egyik legjobb hazai képviselőjétől a Firkin együttestől. Az akusztikus koncerten vérpezsdítő ír és kelta zenéket fognak játszani, amelynek lesz egy meglepetés vendég fellépő kórusa is. Néhány dal erejéig a gyulai Implom József Általános Iskola Kränzlein énekkara is fellép majd Garami Veronika vezetésével. A Firkin zenekar két éve alakult az egykori legendás M.É.Z. és Shannon.hu zenekar vezetője, a fuvolista, Péter János kezdeményezésére. Azóta számtalan magyarországi koncerten és fesztiválon, valamint külföldi helyszínen adtak sikeres koncertet. Több CD-jük lett itthon aranylemez, és néhány számuk hónapokig vezette a német és kanadai világzenei listákat az ír zenében. A zenekar az idén szilveszterkor a londoni legendás Dublin Castle Klubban lép fel, ahonnan a Madness, a Blur és Amy Winehouse is indult. Az ír zene dallamossága, táncra hívó ritmusossága reneszánszát éli az egész világon, így Gyulán is méltán népszerű. Aki meghallgatja a Firkin együttes koncertjét, biztosan nem fog csalódni.

December 15-én este egy új könyv rendhagyó bemutatójára kerül sor. A Gyulán élő író-tanár, Kiss László volt a szerzője annak a könyvnek, amelyet az Athéneum Kiadó jelentetett meg nemrégen a világhírű thrash metal zenekarról, az Ektomorfról. Az irodalmi részekkel átszőtt Outcast című interjúkötet a Mezőkovácsházáról indult zenekar vezetőjével Farkas Zoltán gitárossal készült. Megelevenedik az 1994-ben alakult zenekar története, akik ma a világ legnagyobb metal fesztiváljainak sztárjai, megannyi sikeres koncertet maguk mögött tudva itthon és a nagyvilágban. Az est folyamán beszélgetés lesz Kiss Lászlóval és Farkas Zoltánnal, aki akusztikus gitáron egy kis koncertet is adni fog a program végén.

December 17-én rendezik az idei utolsó kamaratermi programot, amikor egy népszerű komédiát nézhetnek meg. A világ egyik legtöbbet játszott és bemutatott darabja Bernard Slade: Jövőre veled ugyanitt című romantikus vígjátéka. Gyulára most az USA-ból néhány éve hazatért Bánfalvy Ágnes Stúdiójának előadásában érkezik a produkció. A Horváth Csaba rendezte előadás két szerepében Bánfalvy Ágnest és Harmath Imrét láthatják. A darab egy férfi és egy nő különleges kapcsolatáról szól, akik rendszeresen találkoznak, de csak évente egy pár nap erejéig. Végigkövetve a kapcsolatukat, megelevenedik előttünk a két ember sorsa, akik más-más környezetből érkeznek. A darab a szerelemről szól, amely mindennél fontosabb abban a korban, amikor minden csak a pénzről, üzletről, a rohanó időről szól. A darabot nézve a nézőknek jól esik nevetni és kicsit elgondolkodni saját esendőségükön.

Ezzel a darabbal kíván minden nézőnek a Gyulai Várszínház békés karácsonyt és boldog új évet.