Borisz Davidovics síremléke

[:hu]Az év legjobb előadása a Gyulai Várszínházban

2019. július 23. 20.30 óra, Várszínpad
Online jegyvásárlás
Belépőjegy: 3800 Ft, 3100 Ft, 2400 Ft

Borisz Davidovics síremléke

Szereplők: Crnkovity Gabriella, ElorEmina, Ferenc Ágota, Giricz Attila,
Gombos Dániel, Huszta Dániel, Kőrösi István, Krizsán Szilvia, László Judit,
Mészáros Árpád, Német Attila, Pongó Gábor, Sirmer Zoltán

Adaptáció: Verebes Ernő, m. v.

Zene: Marjan Nećak, m. v.

Koreográfia: Ista Stepanov, m. v.

Díszlet: Alekszandar Popovszki, m. v.

Jelmez: Snežana Pešić Rajić, m. v.

Fény: Majoros Róbert

Hang: Bíró Tibor

Súgó, ügyelő: Bíró Alekszandra

Fotó: Srđan Doroški

Rendezte: AlekszandarPopovszki, m. v.

 

Az Újvidéki Színház előadása

 Az előadás díjai:

A Magyar Kritikusok Céhe2018-as díjátadója: A legjobb előadás

Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja: A legjobb előadás, A legjobb férfi főszereplő (Mészáros Árpád)

POSZT: Különdíj a legjobb társulati összjátékért és A legjobb zene (MarjanNećak)

SAMGAU fesztivál, Kazahsztán: Asztana város különdíja

A Borisz Davidovics síremléke a jugoszláv irodalom egyik legfontosabb könyvének számít 1976-os megjelenése óta. A furcsán borgesi világot felrajzoló, kusza, tényekből és azok hiányából gazdálkodó címadó novella a biográfia lehetetlenségét teszi meg témájává.
Borisz Davidovics forradalmár, de személye megfoghatatlan és megragadhatatlan, elbeszélők és mesemondók, tévhitek és legendák, terrorista cselekmények és dió nagyságú bombák jelölik életrajzának titokzatos és önellentmondásos pontjait.
Alekszandar Popovszki steril terű rendezésében a temetés, a tömegsírhoz, a síremlékhez vezető út az, ami szervezőerővé válik. E kaddis mögött a kor nem csupán a forradalom kora: maga a történelem sejlik fel, babkonzervestül, esernyőstül, vörös szőnyegestül. Ironikus oratórium, matrjoska babába bújtatva.

 

Kritikusi vélemények:

„…az Újvidéki Színház formátumos, koncentrált, erős előadást készített; így a színházi évad közepe táján járva meg merem kockáztatni, hogy az évad egyik legerősebbjét.”

(Jászay Tamás, Revizor)

“Tökéletes a tömegjelenetek koreográfiája és annak végrehajtása is. A szöveg nem egyszerűen narráció, hanem szabadversként hangzik el, és az előadás másfél órája egy ötletekkel teli avantgárd performansz.”

(Lajos Sándor, Origo)

“Az előadás fölkavaró, sokkoló s paradox módon mégis roppant mulatságos. A mélységes történelmi irónia, amely DaniloKiš legendás művét, s az újvidékiek remekbe szabott előadását is jótékonyan átitatja, alapos történelmi leckét kínál a közönségnek.”

(Kovács Dezső, art7.hu)

“Keservesen gazdagon mutatja meg az újvidéki társulat Borisz Davidovics síremlékével azt a történelmi korrelációt, hogy „a halottak gyorsabban szaporodnak, mint az élők”. DaniloKiš darabja az immár száz évvel ezelőtti nagy forradalmi korról és hamar valósággá váló következményeiről mesél az idővel filozofikusan, kedélyesen játszadozva. Amit aztán a társulat továbbjátszik „az utolsó jugoszláv író” drámájából, az egészen dermesztő. “

(Proics Lilla, Kisvárdai Lapok)

Danilo Kis: Borisz Davidovics síremléke (A regényről)

A ​Borisz Davidovics síremléke először az újvidéki Fórum Kiadónál jelent meg magyarul 1976-ban, és bár nálunk tiltott gyümölcsnek, a közkönyvtárak zárolt anyagának nyilvánították, nagyon hamar elterjedt a híre. Ez a könyv vezette be Kis nevét a világirodalomban. Regény, de nemcsak regény. Novellák összefüggő láncolata? Prózában írt vers? Aligha fontos, de nem is lehetséges a pontos műfaji behatárolás. Hivatásos kommunista forradalmárok, értelmiségiek gyilkolnak Kis könyvének lapjain, és persze idővel őket is legyilkolják. Éppolyan áldozatok volnának tehát, mint a maguk áldozatai? Korántsem. A forradalom emberi vért ontó értelmiségi katonája nem várhat Danilo Kistől feloldozást, legfeljebb megértést, korrekt esetleírást. A Borisz Davidovics máig vitatott mű. Kritikusok hada elemzi, boncolgatja, értelmezi. Jugoszláviában még sajtópert is rendeztek Kis könyve ellen – plábum címén. A pert Kis nyerte meg. Ha figyelmesen olvassuk a nevezetes művet, megértjük, hogyan és miért győzedelmeskedett Danilo Kis, miért halhatatlan ez a remekmű.

[:]