Regele Piroska nézői értékelése az évadról

 

„Sajnos az idén későn kapcsoltam és az évad első felében több előadásra már nem kaptam jegyet. (Szív hangjai, Elnémulás, Parancsolatok)

Ezután főleg a zenés darabokat néztem meg a Várszínház produkciói közül. A Zenta, 1697 rockopera történelmi háttere szerintem jól lett érvényesítve. Tetszett a sok táncbetéttel, mozgalmassá tett előadás. Itt mellém pártolt a szerencse és a következő előadásra a Karády zárkájára én nyertem a belépőt. Ezt az előadást a Kamara produkciójába már láttam, ami nagyon jó, felejthetetlen volt, Barta Boróka alakításában. Valóban megjelenítette a színésznő viszontagságos, szomorú életét. A jegyet Hattyúk tava újratöltve előadásra cseréltem el. Érdekes volt a társítás, a mai áldatlan, környezetet nem kímélő világunkkal szemben. Akik látták lehet, hogy kicsit majd jobban vigyáznak, hogy unokáink is élvezzék környezetük és a föld szépségét.

Rákász Gergely orgonahangversenye Szintén nagy sikeres volt számomra. A népszerű klasszikus zenedarabok, a hozzájuk tartózó történetek, képek nagyon látványosak voltak szemnek és fülnek egyaránt. Hangversenyen  mindig próbálok úgy helyezkedni, hogy lássam a művész kezét. A művész megoldotta, kihasználva a technika adta lehetőségeket mindent mutatott, nagy siker volt.

13-án este a Gombóc Artúr a nagy utazó című zenés mesejátékot láttam a Tószínpadon. Szeretem Csukás István kedves, tanulságos meséit, ezért váltottam jegyet a mesejátékra. A nemcsak gyermekeknek szóló mesejáték a szereplői nagy odaadással hódították meg a közönséget és nemcsak a gyermeket. A jelenlévő szülők és nagymamák is örömmel kapcsolódtak be a játékba. Mivel Vandát az Elnémulásba elszalasztottam, legalább itt láthattam kedves, sikeres játékát. 

A kassai polgárok főpróbájára váltottam jegyet, de sajnos akkor nem tudtam elmenni, másnap próbálkoztam a váltással, de sajnos nem jártam sikerrel. Mészáros Tibor és Hirtling István előadását a Kamarába már láttam.

A Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztiválvolt a következő előadás, amire jegyet váltottam. A népzene mindig szívemhez szól, így Herczku Ági műsora jó indítás volt. Malek Andrea a jazz nyelvén szólt népzene megmutatta Malek Andi tudását, hangját. A Szirtes Folk Band műsora nekem kissé idegen volt.

Meglepetésként Bizet Carmen produkcióját láttam, hallgattam az operaház művészeinek előadásában. A Carment már több feldolgozásban, előadásban, filmen láttam. Nagyon tetszett az előadás is. A francia nyelvű előadás Bizet eredeti nyelvén szólt a kiváló énekesek csodás hangján szólt. Úgy gondolom a jelenlevők nagy része ismerte az előadás előtt is a történet, de a kivetített szöveg még inkább hozzásegítette ehhez. Köszönet illeti az ötletet, a kitalálókat, szervezőket, Ókovács Szilvesztert, hogy így szerettessék meg az opera műfaját a vidéki közönséggel is.

Úgy gondolom, hogy a körülmények ellenére sikeres évadot zárt a Várszínház. Nekem mindig szimpatikus, ha a határainkon túli magyar színházak produkciói mutatjuk be itthon, hiszen Nekik sokszor sokkal nehezebb körülményeik vannak és hoznak létre nagyon sikeres produkciókat. Gratulálok, és további sikeres munkát kívánok a színháznak.”

Regele Piroska, Gyula