Kezdődik a Gyulai Várszínház kamaratermi szezonja

Kedves művészetszerető gyulai polgárok és a városban tartózkodó vendégek!

A Gyulai Várszínház igazgatójaként (hivatalosan: a Gyulai Várszínház Nonprofit Kft. ügyvezetőjeként) köszöntöm Önöket. November 2-án indul az április végéig tartó kamaratermi programsorozatunk. Ez a kis füzetecske az első három hónap (november, december, január) rendezvényeihez próbál kedvet szerezni Önöknek. Ugyanis nagyon szeretnénk a közönségünknek kedvezni, elsősorban természetesen magukkal a programokkal. De ezzel az ajánló kiadvánnyal, az alacsony árainkkal, ingyenes előadásainkkal, bérlet-lehetőséggel, kedvezményeinkkel is.

Színház, irodalom, film, képzőművészet és zene minden mennyiségben (komolyzene, jazz, rock and roll, népzene) külön-külön, de sokszor együtt is, egymást kiegészítve, egymásra hatva, egymással társulva, már-már szétszálazhatatlanul. Ez a kínálatunk, mert ilyen (is) a korszerű, a mai művészet, keveri a műfajokat, az eszközöket az összhatás érdekében. Összművészeti fesztiválprogram, minőségi, művészet általi szórakoztatás, nemcsak nyáron, hanem ősszel, télen és tavasszal is – ezt biztosítja a Gyulai Várszínház a helyi lakosságnak és az üdülővendégeknek, vagy éppen a programokért ideérkező látogatóinak.

Külön előadássorozatot, művészeti szabadegyetemet, mesterkurzusokat indítunk, épp azért, hogy a különböző művészeti ágak legjelesebb képviselői vezessenek be bennünket a saját területük műhelytitkaiba, segítsenek nekünk megismerni a korszerű művészeti kifejezésmódok sajátos természetét.

Hangsúlyosan szeretnénk a fiataloknak kedvezni nyáron, de már most, a kamaratermi programokkal is. Nagyon szeretnénk őket minél nagyobb számban becsábítani a rendezvényeinkre. Bocsássák ezt meg nekünk az idősebbek, de ha a mai fiatalok nem szoknak rá a színházba járásra, később nem lesznek idősebb színházba járók. S ne gondolják, hogy a fiatalos(nak látszó) programjaink nekik nem valók, őket nem fogják szórakoztatni. Talán még inkább s még jobban…

Jeles elődöm szokásától eltérően (kire halála első évfordulóján méltó módon igyekszünk megemlékezni) nem fogom most felsorolni és méltatni az összes programunkat. Elmagyarázni, hogy miért éppen egy „halálos” előadással indítunk november 2-án, hogy miért hívtuk meg a Calandrella Kamarakórust, és miért a református templomban kerül a koncertjükre sor, s miért ingyenesen, hogy miért érdekes számunkra (is) a tízéves Aradi Kamaraszínház vagy a harmincéves gyulai Téglás zenekar, s hogyan emlékezünk meg Arany Jánosról születésének 200. évfordulóján, miért éppen január 22-én mutatjuk be a Zrínyi Ilona monodrámát stb. Nem szeretném megfosztani Önöket a felfedezés, a rátalálás örömétől. S bízom benne, hogy mindenki talál kedvére való programot, programokat, sőt, még azt is remélem, hogy lesznek olyanok, mint én, akik nem tudnak egyet-egyet választani, mert mindet meg szeretnék és meg is fogják nézni majd. Csak tessék!

A Gyulai Várszínház Igazgatósága minden munkatársával együtt szeretettel várom Önöket!

Elek Tibor


2017. november 2., 19.00 óra – TESTVÉREST
A Nézőművészeti Kft. előadása

Az irodalom, a történelem és a mitológia tele van ismert testvérsztorikkal.  Jákob és Ézsau, Káin és Ábel, Romolusz és Rémusz, és még folytathatnánk a sort. A Nézőművészeti Kft. Scherer Péter rendezésében saját történetét álmodta színpadra, amelyet Testvérest címmel mutatnak be a Gyulai Várszínház Kamaratermében.

Mindjárt 40 leszel. Mit tudsz felmutatni? Végre közelében vagy a kamaszkori álmaidnak, sok munkával itt egy nagykoncert a Barba Negrában, ami biztosan feltesz a rocktörténeti térképre. Közben meghal a tesód, nála több évet még soha nem éltél le együtt senkivel. És elnézve ezt a mostani csajodat, aki nem tudja mi az a loop, meg a cuvé, nem is lesz még egy ilyen valaki. Persze Sacika jókor ölel, és jókor ordít, ami talán több mint magányosan meghalni álmok és célok nélkül. De nehogy már meghatódjunk önmagunktól, inkább szóljon a rock’n roll és irány a patológia!

A csapat izgalmasan használja és kihasználja a teret, köztünk és nekünk játszanak hihetetlen természetességgel. Katona László egy személyben testesíti meg a testvérpárt, minimális külső jelzéssel, annál gazdagabb színészi eszköztárral jeleníti meg a személyiségükben eltérő fivéreket. Simkó Katalint mindig nagy élmény színpadon látni (bár több alkalom lenne rá), hiszen kevés olyan fiatal színésznőt ismerünk, akinek tekintete, gesztusai már önmagukban egy teljes történetet mesélnek el, idegesítő Sacikából pillanatok alatt képes angyal hangú, éterijelenséggé válni. Scherer Péter, „csak a munkáját végző”, érzéketlen patológus szerepében tűnik fel, azonban rövid monológjával emberivé és szerethetővé teszi a figurát.

Játsszák: Katona László, Scherer Péter, Simkó Katalin
Rendező: Scherer Péter


2017. november 5. (vasárnap), 17.00 óra
Helyszín: Református templom

Calandrella: A reformáció zenei útjai

„Isten szavának igazát a szív a dalban éli át“ Luther Márton

A Calandrella Kamarakórus egy 500 éven átívelő időutazásra hívja a kedves érdeklődő közönséget. A Reformáció, azaz a megújulás közös örökségét szeretnénk megmutatni a zenén keresztül. Reneszánsztól napjainkig komponált protestáns kórusművekből válogattunk, melyeket olykor az orgona és vonósnégyesre írt szólamok színesítenek.

A koncert első felében Luther Márton Erős vár a mi Istenünk kezdetű énekének útját követhetjük nyomon először Johann Walter kétszólamú feldolgozásában, majd Georg Philipp Telemann négyszólamú korálmotettájában. Utána Felix Mendelssohn-Bartholdy egyik korálkantátáját énekeljük el, majd Gárdonyi Zoltán 90. zsoltár szövegére komponált műve következik. Végül utunkat a kortárs evangélikus zeneszerző, Ola Gjeilo két művével zárjuk.

Közreműködnek:
Czeglédi Katalin – énekművész
Alföld Quartet
Rázga Áron művésztanár – zongora
Vezényel:
Kutyejné Ablonczy Katalin


2017. november 8., 19.00 óra
A dolgokról egy földi szellemnek Fekete Vince és a kézdivásárhelyi Mácsafej zenekar estje

Az erdélyi költőóriás, Szilágyi Domokos és a kortárs költészet egyik legsajátosabb hangú alkotója, Fekete Vince szellemi párbeszédéből született A dolgokról egy földi szellemnek című produkció. Vers és zene, vagy még találóbban vers-zene, koncert és színház, avagy zenei kalandozás és drámai megközelítések. Szilágyi Domokos mély vallomásai a létezés határait feszegetik, Fekete Vince versciklusa pedig újra és újra figyelmeztet „a mély” és „a magasság” közötti vívódásainkra.  A kézdivásárhelyi alkotók – a Mácsafej zenekar, Gábor Szabolcs szaxofonos, Kolcsár József előadóművész-rendező és Ferencz Csaba zenei gondolataival együtt – e kételyekkel, de felismerésekkel várandós világba kalandoznak – és magukkal hívják közönségüket.

A műsor előtt dr. Elek Tibor beszélget a költővel, Fekete Vincével.
Az előadást a Gyulai Várszínház Boróka Egyesülettel közösen mutatja be.


2017. november 16., 19.00 óra
Kéknyúl – koncert

A Kéknyúl egy szokatlan és nagyon szerethető soul-funk csapat, Hammond orgonával, amerikai frontemberrel, a színpadon 8 fős zenekari felállásban láthatóak.

A hetvenes évek soul- és funkzenéjében gyökerező, urbánus tánczenét játszó Kéknyúl egyedülálló színfoltja a hazai klub- és fesztivál-körforgásnak. Bár a csapat korábbi hangzása Premecz Mátyás zenekarvezető-billentyűs – védjegyének számító – Hammond orgonája köré épült, az új lemez anyaga új koncepcióra épül: nyolc egyenrangú muzsikus sző izgalmas zeneszövetet telivér fúvósszólamokkal, vagány gitárokkal, sok vokállal és Andy Hefler szenvedélyes, karakteres, óceánon túli énekével. Premecz Mátyás zenekarvezető szerint – “Sokkal tudatosabb zeneszerzéssel, rengeteg kollektív munkával készültek az új dalok, ezáltal szinesebb, érzelmesebb lett az anyag, sok általunk szeretett stílust ölel fel.” A megszokott funkos alapok (amelyek önmagukban is új dimenziót kapnak azáltal, hogy a basszus-lüktetés immáron nem az orgonából, hanem Bata István basszusgitárjából szólal meg) és soulos dalok számtalan izgalmas irányba indulnak el, a jazz helyett ezúttal inkább a rock, sőt a pszichedélia világába. Sokkal nagyobb szerepet kap Csókás Zsolt gitárja és a hazai zenekaroknál szinte egyedülálló módon az egész csapat vokálozik – ilyet utoljára hazai színpadokon a hetvenes évek “etalon-zenekarainál”, az LGT-nél vagy a Generálnál hallhattunk. Hogy a végeredmény mégis egységes az a zenekar érett, letisztult hozzáállását és Ligeti György (Zagar, We Are Rockstars) producer jelenlétét dicséri. A hab a tortán Andy Hefler éneke, amely lubickol az új dalok adta lehetőségekben, az érzelmek széles skáláját bejárva, egyes dalokon belül is.
Tagok:
Badics Márk – dob
Bata István – basszusgitár
Kováts Gergő – bariton szaxofon
Csókás Zsolt
– gitár
Andy Hefler – vokál
Jász Andris – szaxofon
Premecz Mátyás – Hammond, zenekarvezető
Puskás Csaba – trombita


2017. november 23., 18.30 óra
Hommege à Gedeon Józsefkiállítás megnyitó

A Gyulai Várszínház 2017. november 23-án nyíló kamarakiállítása tiszteletadás az igazgató előtt, aki oly sok változást hozott a színház életében. Három képzőművész búcsúja Gedeon Józseftől, akiket bevont színháza életébe. Bár képzőművészeti munkásságukkal keltették fel figyelmét, plakáttervek, meghívók, műsorfüzetek elkészítésével bízta meg őket. Az Aradon élő Onisim Colta Oroján Istvánnal és Nyisztor Jánossal együtt mutat be egy, a színház életéhez és programjaihoz többé-kevésbé kötődő kollekciót, festményeket és képgrafikákat, kiegészítve a színháznak készült műveikből rendezett alkalmi válogatással.

Gedeon József domborműavatás

A Gyulai Várszínház Művészeti Tanácsadó Testülete civil kezdeményesként májusban úgy döntött, hogy a színház elhunyt igazgatója, Gedeon József emlékére az igazgatóság épületén belül egy bronz domborművet állít halálának első évfordulója közelében.

A műalkotás létrehozására Mihály Gábor szobrászművészt kérték föl.

Emlékbeszédet mond: Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója
Közreműködik: Kepenyes Pál – klarinét

~

19.00 óra – Kortárs Művészeti Mesterkurzusok – Vidnyánszky Attila és a színház

Új előadássorozatunkban a kortárs magyar művészet különböző ágainak (színház, film, képzőművészet, irodalom, zene, tánc) legjelesebb képviselőit hívjuk meg, hogy beszéljenek nekünk művészeti águk korszerű működés- és kifejezésmódjáról, nyelvhasználatáról, aktuális kérdéseiről, saját alkotói tapasztalataikról,  hitvallásukról stb.

Első alkalommal Vidnyánszky Attila rendező, a Nemzeti Színház igazgatója tart előadást a színházról általában és saját pályájáról, a beregszászi, a debreceni éveiről, aktuális feladatairól.

 


2017. november 30., 19.00 óra
Rendületlenül – Banner Zoltán előadóestje Arany János verseiből

Az idén 85 éves Banner Zoltán sokoldalú munkásságának egyik máig sugárzó területe az előadóművészi.  Az 1960-as, 70-es, 80-as években legendás hírű estjeivel az erdélyi pódiumművészet megteremtője s első számú képviselője volt Banner Zoltán. Az 1980-as évek végi áttelepülése óta csak ritkán találkozhatott a közönség nagysikerű előadói estjeivel, ezért is lesz rendkívüli élmény a Gyulai Várszínházban 2017. november 30-án az eredetileg 1982-ben, Arany János halálának 100 évfordulója alkalmából, Hajnaltájt Arany Jánossal címmel bemutatott, majd 1988-től RENDÜLETLENÜL címmel előadott est. A legnagyobb Arany-balladákat és verseket tartalmazó műsort a Gyulai Várszínház kérésére újítja föl most Banner Zoltán, mert üzenete ma is érvényes, a költővel szólva: „Légy hű, s bízzál jövődbe, nemzetem!”

Műsor:
A waelsi bárdok
Koldus-ének
Naturam furca expellas…
Az ó torony
A rab gólya
Családi kör
Híd-avatás
Alkalmi vers
A költő hazája
Kozmopolita költészet
A régi panasz
Rendeületlenül
Magányban


Szeretettel várjuk Önöket, és jó szórakozást kívánunk előadásainkhoz!


Az alábbi linken letölthető a Gyulai Várszínház őszi-téli kamaratermi műsorfüzete:

https://gyulaivarszinhaz.hu/wp-content/uploads/2017/10/20_oldalas_Oszi_program_A5_2017.pdf


Jegyvásárlás, információ:

Váltson bérletet!
A Gyulai Várszínház őszi-tavaszi kamaratermi szezonjára, négy alkalomra szóló felnőtt, nyugdíjas bérlet váltható, amellyel kedvezményesen lehet jegyet vásárolni.

Gyulai Várszínház Kamaraterme és Igazgatósága
Cím: Gyula, Kossuth u. 13.
Tel.: 66/463-148; 0630/639-9062, Mobil: 0630/3904-745
E-mail: gyulaivarszinhaz@t-online.hu;  Honlap: www.gyulaivarszinhaz.hu.


A színház a műsor-, a szereplő- és a helyszínváltoztatás jogát fenntartja!


Gyula, 2017. október 26.