Várjuk Önöket a Gyulai Várszínház téli – tavaszi kamaratermi programjaira.

Újból üdvözlet a Nézőnek!

Kedves művészetszerető gyulai polgárok és a városban tartózkodó vendégek!

Amikor e sorokat írom, még nem értünk az őszi – téli – tavaszi kamaratermi szezonunk félidejéhez, még a január végi lucsokban taposunk, de kertekben lassan már elvirítanak a hóvirágok. Tudjuk, hogy támadni fog még a tél, de azt is, hogy elkerülhetetlenül ki fog tavaszodni előbb-utóbb. Ez a kis füzetünk már a téli – tavaszi, a februári – márciusi – áprilisi programjainkhoz kíván kedvet szerezni Önöknek. Mert továbbra is tartjuk a közönségünknek különböző módokon kedvező, nézőbarát elveinket és szándékainkat, nincs nagyobb öröme ugyanis egy programszervezőnek, mint az előadás végén távozó néző elégedett, hálás tekintete. Színház, irodalom, film, képzőművészet és zene továbbra is, amennyi belefér a három hónapba. Igényes, minőségi, művészet általi szórakoztatás – ezt biztosítja a Gyulai Várszínház a helyi lakosságnak és az üdülővendégeknek, vagy éppen a programokért ideérkező látogatóinak. Lola Blau, Karamazov, Párterápia című előadásaink képviselik a klasszikusabb színházi estéket, Grecsó Krisztián Hrutka Róberttel, Lackfi János Herczku Ágnessel, Sinha Róberttel az újszerűbbeket, a Finucci Bros Quartet, a Latin Trió Tátrai Tiborral a jazzt, Vígh Andrea, Tóth Péter a komolyzenét, és folytatjuk a Kortárs Művészeti Mesterkurzusokat Szász Jánossal, Zalán Tiborral…, de mindent nem árulok el, mert akkor hol marad a rátalálás, a felfedezés öröme? Ha például azt is elárulom, milyen programokkal szólítjuk, s részben ajándékozzuk meg a fiatalokat, s hogyan kezdjük meg a ráhangolásukat a nyári Shakespeare Fesztivál középponti témájára, a Hamletre. Már csak néhány hét, és kiderül, hogy milyenhazai és külföldi társulatok szerepelnek majd a Shakespeare Fesztiválon. Valóban itt lesz-e a Tiger Lillies, s hogy a Caligula helytartója és Rosencrantz és Guildestern halott mellett milyen saját, illetve más színházakkal közös bemutatóink lesznek még? Vajon mit takar a Székely János Napok vagy Erdélyi hét elnevezés, s milyen mozgás-, táncszínházi és egyéb vendégelőadásaink, rockmusicaljeink lesznek a nyáron? Kik lépnek fel a Jazzfesztiválon és a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztiválon, kik lesznek a nagy visszatérők, s kik, akik először szerepelnek Gyulán? De addig sem fognak unatkozni, kedves Nézőink, legalábbis, ha rendszeresen ellátogatnak a téli – tavaszi előadásainkra. Kérem, használják ki az olcsó árainkat, a kedvezményeinket, váltsák meg bérleteiket! Van már jól felszerelt büfénk is, kérem, használják azt is, érezzék jól magukat nálunk! Higgyenek bennünk, de leginkább a kultúrában! Nincs az a narkotikum, amely felszabadítóbb hatással lehet az emberre, mint a művészet. A Gyulai Várszínház az a hely, ahol a művészet szabadít fel. Jön a tavasz, s utána a nyár! A Gyulai Várszínház Igazgatósága minden munkatársával együtt szeretettel várom Önöket!

A Gyulai Várszínház Igazgatósága minden munkatársával együtt szeretettel várom Önöket!

Elek Tibor


2018. február 7. (szerda), 19.00 óra
Belépőjegy: 1500 Ft; diák: 750 Ft

Finucci Bros Quartet

A Finucci Bros Quartet 2009-ben jött létre Balogh Roland vezetésével. A zenekar négy kiemelkedő muzsikusból áll akik számos versenyen bizonyították tehetségüket. Négy nagylemezük jelent meg és 2013 óta turnéznak Erdélyben. Az elmúlt egy évben két alkalommal turnéztak az USA-ban és 2017. októberében írták alá New Yorkban egy amerikai lemezkiadó vállalattal az amerikai lemezszerződésüket és rögzítették lgújabb hanglemezüket. Az új Finucci Bros lemezen Havas Lajos Arisjus-díjas ének-művész is közreműködik, így a 2018-as turnén már 5 fővel  plusz technikai személyzettel.  A 2018-as év az USA lemez bemutatásával fog zajlani szerte a világban többek között Erdélyben is.

Tagok:
Balogh Rolandgitár, a Montreux-i Jazz Gitár verseny  nyertes,  Príma-díjas művész, 2015-ben a világ 5 legjobb fiatal gitárosa közé választották New York-ban
Balogh Zoltánzongora, a Montreux-i Jazz Zongora verseny 2. helyezettje Filharmónia Állami ösztöndíjasa
Horváth Plútó Józsefbasszusgitár, a Magyar Rádió Jazz-basszusgitár versenyének nyertese
Bordás Józsefdob, a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja
Havas Lajos Chico, Artisjus-díjas ének-művész


2018. február 13. (kedd), 19.00 óra
Belépőjegy: 1500 Ft; diák: 750 Ft 

Libikóka – Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés pódiumestje

Az ismert író és a népszerű zeneszerző Libikóka című közös estjén anyáink, apáink történetei kerülnek elő. Méghozzá úgy, ahogy régen, társaságban volt szokás, dalban, mesében mondva el. Zene, irodalom és színház találkozása az este, új írások és a szerzők közös dalai. Műhelytitkok és songok a Stop (hinták, apák, szerelmek) című Grecsó-Hrutka zenés darabból, és novellák Grecsó Krisztián frissen megjelent új kötetéből, a Harminc év napsütésből, ebből a varázslatos kalendáriumból.

Hrutka Róbert 5 évesen kapta meg első hangszerét, azt a szájharmonikát, amely évekig a kedvenc hangszere volt. 6 évesen zongorázni, 9 évesen klasszikus gitározni és énekelni tanult. Ígéretes sportkarrierjét hátrahagyva, 14 éves korában a zene mellett döntött. 1989-től napjainkig több mint 150 nagylemezen gitározott és énekelt. Zenekaraival számos itthoni és külföldi fesztiválon és rendezvényen vett részt. Robit közel 1200 reklám és filmzene megírására kérték már fel, és évek óta állandó „zenefelelőse” nemzetközi vállalatok, cégek reklámfilmjeinek és a legismertebb márkák reklámkampányainak. Több nagylemez producere és zenei rendezője, zeneszerzőként ő jegyzi a “Magyar Vándor”, “Lora”, “Valami Amerika2.” című film zenéjét, továbbá számos tévés produkció főcímdalát. (Díjak: Fonogram-díj, Artisjus-díj, Cann, Portorozs, Dublin, Aranypenge, Ezüstpenge, stb.)


2018. február 21. (szerda), 17.00 óra
Belépőjegy: 1000 Ft; diák: 500 Ft

Szász János: A hentes, a kurva és a félszemű – magyar dráma, 105 perc, 2017
A film megtekintése 18 éven aluliaknak nem ajánlott!

A film története a Horthy-korszak idején, 1942-ben játszódik. A világháború után a sötét múlttal rendelkező egykori katona, Léderer Gusztáv nem hajlandó elfogadni, hogy egyszerű csendőrré fokozása miatt le kell mondania egykori fényűző életéről. Hogy megteremtse anyagi jólétét bűnözőnek áll, sőt, feleségét arra kényszeríti, hogy bocsássa áruba testét. A nő Kodelka Ferenc, a tehetős hentes ágyasa lesz, eközben azonban egy szörnyű tett terve születik meg elméjében.

Rendező: Szász János
Szereplők: Gryllus Dorka, Hegedűs D. Géza, Nagy Zsolt


2018. február 21. (szerda), 19.00 óra
Belépés díjtalan

Kortárs Művészeti Mesterkurzusok – Szász János

Szász János (Budapest, 1958. március 14. –) Balázs Béla-díjas magyar színházi és filmrendező, dramaturg, forgatókönyvíró, egyetemi tanár, érdemes és kiváló művész. Szász Péter filmrendező fia.

1976-1980 között a Nemzeti Színház kellékese volt. 1980-tól Vámos László asszisztense a Budapesti Operettszínházban. 1983-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola dramaturg szakán. Folytatta tanulmányait, s 1986-ban filmrendező szakon diplomázott. 1990-től Miskolcon, Gyulán, a Vígszínházban, Bostonban, Washingtonban, a Nemzeti Színházban, a Bárka Színházban, Oslóbanrendez. 1999-től az Európai Filmakadémia tagja. 2000 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, 2002-től osztályvezető tanára, 2008 óta docense.

Rendezései a Gyulai Várszínházban:
Brecht: Baal (1998)
Weiss: Jean Paul Marat (1999)
William Shakespeare: Lear (2007)

Fontosabb díjai:
A szaloniki fesztivál legjobb rendezés díja (1994)
Balázs Béla-díj (1995)
Chicagói Arany Plakett (1994)
A Moszkvai Filmfesztivál legjobb rendezés díja (1997)
Brüsszeli Aranykor-díj (1997)
Ostar-díj legjobb rendezésért (1997)
Érdemes művész (2001)
A Magyar Filmszemle legjobb rendezés díja (2007)
A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (2007)
A filmkritikusok díja (2008)
Kiváló művész (2011)
Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíja (2013) – A legjobb film díja (A nagy füzet)
A legjobb film díja (A nagy füzet)
Arany Medál-díj – Év rendezője (2013)

Fontosabb filmjei:
A hentes, a kurva és a félszemű  rendező (magyar dráma, 2017)
A nagy füzet  rendező (német-francia-magyar-osztrák dráma, 2013)
Last Call – Dresden Dolls (TV film) rendező (magyar dokumentumf., 2012)
Ópium – Egy elmebeteg nő naplója rendező (magyar-német-am. filmdráma, 2007)
Megtört hallgatás  rendező (am.-arg.-csehszl.-lengyel-magyar-orosz dokumentumf., 2002)
Temetés  rendező (magyar filmdráma, 1998)
Witman fiúk rendező (magyar filmdráma, 1997)
Woyzeck  rendező (magyar filmdráma, 1993)
Szédülés rendező (magyar játékfilm, 1989)
Utóirat (TV film) rendező (magyar zenés f., 1988)


2018. február 26. (hétfő), 19.00 óra
Belépőjegy: 1500 Ft; diák: 750 Ft

Georg Kreisler: LOLA BLAU
musical egy színésznőre és egy zongoristára

Bartha Boróka – Lola Blau, a Gyergyószentmiklósi Figura Stúdiószínház tagja
Rendező: Béres László, a Kolozsvári Magyar Opera művészeti tanácsadója
Zongorán közreműködik: Szép András, a Kolozsvári Magyar Opera szólistája
Koreográfus: Jakab Melinda
Díszlet és jelmeztervező: 
György Eszter
Fordította:
 Kőváry György
Versek: G. Dénes György

 

Az előadás a Bühnen-und Musikalienverlag Josef Weinberger Wien Gesellschaft m.b.H és az UMPA ügynökség engedélyével kerül bemutatásra.

Kicsoda is az igazi Lola Blau?
Lola Bécsben, Svájcban, Amerikában! Lola színésznő, kabaré-énekesnő, revüsztár! Lola az elhagyott nő, az üldözött menekülő, a dicsőségben sütkérező. Melyik az igazi Lola Blau? Természetesen mindegyik.  1938. Németország lerohanja Ausztriát. Lola Blau színésznő Bécsben és zsidó származású. Élete, karrierje derékba törik. Sorsa tipikus II világháborús emigráns sors. A háború borzalmai elől egy élhetőbb élet reményében Ausztriából, először Svájcba, majd Amerikába menekül. Színházra vágyik, de csak éjszakai kabarészínpadokig jut, majd Amerikában sikeres lesz, szexszimbólummá válik. A háború után hazatérve azzal szembesül, hogy hazájának nincs szüksége rá. Lola Blau nem hős, csak egy azok közül. akik túléltek.

Georg Kreisler, a méltán népszerű osztrák szerző a felesége számára írta ezt a zenés játékot, előadó estet.


2018. március 6. (kedd), 18.30 óra
Belépés díjtalan

Chimera – Gaál József kiállítása
A kiállítást megnyitja: Zalán Tibor

A kiállítás április 30-áig megtekinthető.

Gaál József Munkácsy-díjas képzőművész Gyulai Várszínházban rendezett kiállításának főszereplői nagyméretű, rizspapír hordozóra készült munkái. A Vetett árnyak című sorozat lapjain ismeretlen ismerőseinkkel találkozhatunk: félelmeinkkel, vágyainkkal, gyarlóságainkkal, csalódásainkkal. Hogy mind negatív előjelű fogalmak lennének? Szó sincs róla. Ember voltunk, emberi mivoltunk alaptényezői ezek, a vágyott jósággal, alkotóerővel, jellembeli erényekkel együtt.
Gaál József művei láttán a mindannyiunkban rejlő kettőségre/kettős lényre is gondolhatunk, amely a kiállítás címének egyik olvasata lehet. Műveinek tükrébe pillantva, miközben azt kérdezzük magunktól,  hogy milyenek vagyunk, milyenek legyünk, olyasmin is el kell gondolkodnunk, hogy lépni vagy sodródni könnyebb-e, hogy miért választjuk a történések megélése helyett azok túlélését, stb.
Gaál József műveiben próbálja definiálni a létezést. Mi a művei láttán.

Gyarmati Gabriella – kurátor, a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze 


2018. március 6. (kedd), 19.00 óra
Belépés díjtalan

Kortárs Művészeti Mesterkurzusok – Zalán Tibor

A sok-műfajúság perverz szomorúsága

Legtöbb ember költőként vág neki a világnak – még kamaszéveiben –, és még kamaszként abba is hagyja a költészetet, látván a világ hiábavalóságát, avagy a vers hiábavalóságát a világban. Magam sem voltam másként közel hatvan évvel ezelőtt, verssel kezdtem, de én valamiért nem hagytam abba. Sőt. Amikor már „bírtam” a leginkább népies szürrealizmushoz húzó verset, és nyugodt költői évek és élet várt volna rám, elcsatangoltam más, új és még újabb költői „vidékekre”, belevetettem magam az avantgarde-ba, majd a neoromantika elégikus világába, hogy onnan kikerülve a tárgyias költészet pózait elevenítsem meg magamnak. Hogy ma mit csinálok a költészetemben, azt nehéz lenne meghatározni, leginkább a radikális eklektika kategóriával tudnám leírni (ha a kijelentés definitíve jelentene valamit). A verskalandozásban kifulladva időről-időre átnyergeltem a prózára, először csak ritkás kisprózákkal kísérleteztem, majd belevágtam a regényírásba, manapság is egy ötkötetesre tervezett regényciklus negyedik részén dolgozom. De, hogy ne legyen egyszerű az életem, majdnem a prózával kezdődő kacérkodásom idején érdeklődésem a dráma felé is elmutatott. Így történhetett meg, hogy mára félszáznál több drámabemutatót számol el a nevem mellett a statisztikával foglalkozó irodalomtörténész. Föl kell említenem a gyerekverseket és –köteteket, mesekönyveket, valamint a több tucat hangjátékot, amelyek – kis túlzással – Európa rádióiban hangzottak el. Huzella Péter zeneszerzővel dal-gyűjteményeket adtunk ki, melyek szövegét én írtam. Közben szerkesztettem folyóiratokban és folyóiratokat, dolgoztam színházakban – és dolgozom színházban ma is – dramaturgként. Tanítottam irodalmat, drámaelméletet és –történetet, dramaturgiát egyetemen, főiskolán, akadémián, vezettem – és vezetek – creative writing kurusokat… Arra a kérdésre azonban, hogy ez a sokfelé kalandozás, ez a sokféle kedv és alkotói megnyilvánulás boldoggá tesz-e, aligha tudok megfelelni. Beszélni ezekről viszont – talán tudok…

                                                                                                                      Zalán Tibor


2018. március 19. (hétfő), 13.00 óra
Belépés díjtalan

GYERMEKPROGRAM – Házhoz megy a Zenede zenetörténeti rendhagyó énekóra

Az elmúlt három évben zajlott a Házhoz megy a Zenede Nyugat-magyarországi és Kelet-magyarországi Turnéja, amin 11.000 gyermekvett részt, 45 városban, 115 előadáson. A program házigazdája: Bordás József

Fellépők:
Farkas Zsolt az ének iskolája tévéműsor nyertese, a Sztárban – Sztárból is jól ismert fiatal tehetség énekel
Balogh Roland Príma Díjas művész, a 2009. Montreux Jazz-gitár verseny nyertese a 2010. Montreux jazz-zongora verseny döntőse
Balogh Zoltán Bordás József a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja doból, illetve az előadást tartja.
Fonyó Sebastian táncművész és partnere az adott zenei stílusokhoz kapcsolódó táncokat mutatják be.
Stílusok:
rock, jazz, rock&roll, swing, latin, pop, keringő, tangó, a magyar népzene és a jazz ötvözése, stílusok nemzetközi és hazai művészek áttekintése, kortörténet és esélyegyenlőség


2018. március 19. (hétfő), 19.00 óra
Belépőjegy: 1500 Ft; diák: 750 Ft

Arany 200 – exkluzív koncert

Nagyzenekari mű és hangoskönyv Arany János Nagykőrösön írt műveiből válogatva.

Az Arany-200 előadás 12 tagú nagyzenekar, 2 színművész, és 2 balett táncművész közreműködésével jön létre. A hangszeres kiosztásban a klasszikus zenei hangzás és a mai populáris filmzenei hatások egyaránt érvényesülnek. A zongora, nagybőgő, dob mellett vonósnégyes és dallamjátszó ütőhangszerek (üstdobok, vibrafon, marimba, csőharangjáték) szólalnak meg. Az előadáson dobokon játszik Bordás József, a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja, a mű szerzője, és közreműködik Borbély Mihály Kossuth-díjas művész, aki tárogatón és csángó furulyán játszik. A verseket rendezte és két színművésszel színpadra viszi Varga Izabella színművész, aki többek között a nagy sikerű Barátok közt című sorozat szereplője és több színház meghívott vendégművésze. Az előadás egy nyolcvan perces utazás a múltból a jelenbe hazánk nagy költője, Arany János versein keresztül Bordás József nagyzenekari művével interpretálva.

Az előadás műsora:

 1. I.Tétel, Nyitány
 2. A vigasztaló – Tege Antal
 3. Poetai recept – Varga Izabella, II. Tétel Poétai Recept
 4. A vén gulyás- Gera Zsuzsanna, III. Tétel (Borbély Mihály)
 5. A tetétleni halmon – Zsohár Veronika
 6. Érzékeny búcsú – Tege Antal
 7. IV.Tétel, Fülemile
 8. A fülemile – Varga Izabella
 9. Pázmán lovag -Tege Antal
 10. Hatvani – Varga Izabella
 11. V. Tétel Tetemrehívás
 12. Tetemrehívás -Zsohár Veronika
 13. Zách Klára-Gera Zsuzsanna
 14. VI. Tétel Ágnes Asszony
 15. Ágnes Asszony – Varga Izabella
 16. VII.Tétel A welsi bárdok
 17. A walesi bárdok – Tege Antal
 18. VIII. Tétel Dante
 19. Dante-Varga Izabella

2018. március 22. (csütörtök), 19.00 óra
Belépőjegy: 1000 Ft; diák: 500 Ft

Vigh Andrea hárfaművésznő és a Kamarazenekara

Műsor:
Debussy: Két tánc (12′)
Saint-Seans: Morceau de Concert (23′)

 Vigh Andrea Liszt-díjas hárfaművésznő 1996 óta tanít a Zeneakadémián, 2013 novemberétől a Zeneakadémia rektora. Tíz szólólemeze jelent meg, többségében a német Capriccio Kiadó gondozásában. 1993-tól 1996-ig közreműködője a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyeinek. Pódiumra lépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Solti György által vezetett európai turnén, a Bartók-évforduló alkalmából rendezett hangversenyeken (New York – Carnegie Hall). 1994-ben a ZDF „Die Beste” című műsorába kapott meghívást „Hárfaversenyek” című lemeze sikerének jóvoltából. 1993 óta évente tart szólóestet a Zeneakadémián. 1997-ben Kocsis Zoltán dirigálásával, a Budapesti Fesztiválzenekar kíséretével adott hangversenyt, 2003-ban zenekari szólóestje volt a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. 2005-ben a Téli Ünnepi Esteken Tokody Ilonával, majd Marton Évával adott koncertet. Számos TV-felvétel örökítette meg játékát. 2006-ban DVD felvételt készített (Hungaroton) Mozart fuvola-hárfaversenyéből Drahos Béla fuvolaművésszel és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával. A walesi, az arles-i, a belgrádi, a gödöllői, a szegedi nemzetközi hárfaverseny zsűrijének tagja. 2010-ben japán turnén vett részt Onczay Csaba gordonkaművésszel. 2012-ben Brüsszelben adott szólóestet, és mesterkurzust tartott a Brüsszeli Zeneakadémián. 2014-ben Japánban, Szapporóban, a Kitara Hallban tartott szóló hárfakoncertet. A Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapítója (1999) és művészeti vezetője. Vigh Andrea 2002-ben habilitált, 2009-ben „Doctor of Liberal Arts” tudományos fokozatot szerzett.


2018. március 27. (kedd), 19.00 óra
Belépőjegy: 2000 Ft; diák 1000 Ft

KARAMAZOV – a Mu Színház és a Füge Produkció közös előadása

Szereposztás:
Dmitrij Karamazov: ADORJÁNI BÁLINT
Ivan Karamazov: OROSZ ÁKOS
Aljosa Karamazov: LAZÓK MÁTYÁS
Fjodor Karamazov, Szmergyakov: JANKOVICS PÉTER

F.M Dosztojevszkij regénye alapján írta: Faragó Zsuzsa, Laboda Kornél és az előadásban játszó színészek
Rendező: LABODA KORNÉL
Látvány: LISZTOPÁD KRISZTINA
Dramaturg: FARAGÓ ZSUZSA
A dramaturg asszisztense: BÍRÓ BENCE eh.
A rendező munkatársa: JUHÁSZ GABRIELLA
Verseket fordította: SZÁLINGER BALÁZS, HERCSEL ADÉL
Dalok: OROSZ ÁKOS, LAZÓK MÁTYÁS, JANKOVICS PÉTER, ADORJÁNI BÁLINT
Sajtós: HERCSEL ADÉL

Utazol egy körülbelül negyvenötezer pudos villamoson. Futnak alattad a verszták. Csak bámulsz ki bután a fejedből, nézed a nyírfák táncát a végtelen sztyeppén. A Blahán fölszáll az ördög. Olyan másfél rőf. Jön és néz. És tudod, hogy megfog. Mert nincs jegyed. Egy pópával is megtörtént ez. Aztán elment, és nem találták. De végül megtalálták.
Így jár az, aki nem halt meg, de még él.

 

 


2018. április 5. (csütörtök), 19.00 óra
Belépőjegy: 2000 Ft; diák: 1000 Ft

FIRKIN koncert Szalóki Ágival

Olyan zenét játszik a Firkin, ami szikrát pattint a térdekbe és a talpak alá, sikolyokat és üvöltéseket fakaszt a torkokból a nagyszínpadoktól a kocsmákig. Ahogy az angol mondaná: firkin is good, firkin’ good!

2018
-ban a FIRKIN (Fonogram-díj, IMA-díj, Platinalemez) 6. nagylemezét egy különleges turné keretein belül mutatja be. Az exkluzív műsorban a Firkin energikus játéka mellett egy bensőséges akusztikus blokk is teret fog kapni, amelyben Szalóki Ági Fonogram és Liszt Ferenc-díjas előadóművész vendégeskedik.

Több mint 500 koncert 16 országban (Kanada, Egyesült Királyság, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Belgium, Svájc, Németország, Ausztria, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Románia, Ukrajna, Magyarország).

Sziget Fesztivál, Művészetek Palotája, Hegyalja Fesztivál, SZIN, Alterába, Pannónia Fesztivál, EFOTT, Savaria Karnevál stb.
Egyre többször játszik headlinerként (főzenekarként) külföldi fesztiválokon. 2014 nyarán a zenekar fellépett a világ egyik legnagyobb fesztiválján: a Wackenen (W:O:A)
2017-ben már 4 európai nagyfesztivál nagyszínpadára is meghívást kapott a zenekar (Summer Breeze (DE), Rockharz (DE), Czad Festiwal (PL), Sziget Fesztivál, Világzenei Nagyszínpad (HU).

Fontosabb díjak:
2016-ban – egyéb előadók mellett – a Firkint felkérték, hogy írjon egy buzdító indulót labdarugó-válogatottunknak. Így született meg Focimese, amit a Kaláka jól ismert témája ihletett, és amit például a bordeux-i stadionban is hallhattak az EB szurkolói. A dalt tartalmazó Bon Voyage válogatásalbum platinalemez lett!

2016 júniusában a zenekar elnyerte a magyar zenei élet legkiemelkedőbb díját, a Fonogram-díjat, novemberben pedig rock/hard rock kategóriában a világ egyik legnagyobb független zenei díjra, az amerikai IMA-díjra jeölték, ahol bekerült az első 4 zenekar közé.

2017-ben a Firkin újfent, immáron 5. alkalommal jelölték Fonogram-díjra!


2018. április 9. (hétfő), 19.00 óra
Belépőjegy: 2000 Ft; diák: 1000 Ft

Párterápia – két részben
Orlai Produkciós Iroda előadása

A társulat évek óta nagy sikerrel játssza Daniel Glattauer előző művét, a Gyógyír északi szélre már több mint százszor tárta a nézők elé két ember megismerkedésének kalandos és humoros történetét. Most tovább lép a szerző, a Párterápia házaspárjának életéből már rég eltűnt az első évek izgalma. Ismerős a helyzet: valami végleg elveszett, és mielőtt végleges döntést hozna, egy utolsó kísérletképpen szakemberhez fordul a férfi és a nő. Az orvos munkához lát, frenetikus helyzetek, mulattató fordulatok és meglepetések során ismerjük meg már nem is csak a páciensek, hanem maga a pszichiáter életét is. Glattauer vígjátéka nagy emberismerettel és virtuozitással sodorja nézőjét a hősökkel együtt a jövő meglepetései felé…

Szereplők:
Balla Eszter
Debreczeny Csaba
Mészáros Máté

Jelmez: Cselényi Nóra
Díszlet: Znamenák István/ Szalai József
Grafika: Csáfordi László
Világítási terv: Kehi Richárd
Rendező: Znamenák István
Producer: Orlai Tibor

 

 


2018. április 11. (szerda), 19.00 óra
Belépőjegy: 1500 Ft; diák: 750 Ft

ZENÉS EMBERSZABÁS
Herczku Ágnes, Lackfi János és Sinha Róbert műsora

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy célszerű szegénylegény, aki zsiványosan tudott muzsikálni. Ha megsodorintotta lantját, olyan szikrázó tűzeső támadt, hogy egy kisebb város menten porig égett. Találkozott a gyémántos torkú űrhercegnővel, aki annyira finoman trilláztatta a hangját, hogy napból csupa aranypityke pattogzott a földre. Társult hozzájuk egy nagy erejű vándor, aki ördöngös módra égbe röpített minden nótát. Dalaikhoz a szavakat pedig egy minden hájjal megkent betyár szerzette, aki ha kettőt mondott, hipp-hopp, 333 lett belőle. Herczku Ágnes, Lackfi János, Novák Péter és Sinha Róbert közös kalandjából így kerekedett ki az az illusztrált verseskötet CD-melléklettel, amely egyszerre keleti és nyugati, sanzonos és népi, víg és bánatos, mostani és mindenkori. A kiadvány 2017-ben jelent meg.

Milyen az, amikor szabják az embert? Amikor elszabják? Hát, kit ilyen fából faragtak, kit amolyanból. Napról napra szabjuk egymást, elvárásaink vannak, a férfi szabásmintájához kell passzolnia a nőnek, a nő szabásmintájához a férfinak. Mert különben… Mert különben jön az, ami élet, ami huzavona, ami szemrehányás, ami így se jó meg úgy se jó,  mégse lehet élni nélküle.

Lackfi János versei társat kerestek, és találtak is Herczku Ágnes énekesnő és Sinha Róbert zeneszerző-gitáros személyében. A költő alakot vált, játszik, mulattat és szomorít, a dalok népiek, városiak, dévajok, tétovák, nagyon emberiek.


2018. április 17. (kedd), 16.00 óra
Belépés díjtalan

HAMLETMAN – monodráma
Neptun Brigád Produkció

Shakespeare: Hamlet színdarab előadója Baksa Imre, aki  monodrámaként adja elő a 10 szereplőre húzott Shakespeare szöveget, amit Nádasdy Ádám (és Arany János) fordított. Nagyon nagy kihívás volt számára, hogy egy érthető és átlátható produkciót készítsen. Az előadás végig megy a történeten és a főbb Hamleti problémákat érinti: titok, bűn, tett vagy nem tett, szakítás, csalódás stb. A darabot nem ismerve is élvezetes élményt szerez a diákoknak a látottak, hiszen színes, változatos karakterek elevenednek meg, amik a könnyebb megértést szolgálják. A játék végére úgy tűnhet, hogy Hamlet fejében játszódik le minden történés, ami még erősebbé teszi hóbortosságát, magányát. A monodráma ennek ellenére sok humorral van előadva, ami a tragikomédiák világát idézik.

Az előadás közben az előadó narrációkkal egészíti ki a látottakat, amely segíti bemutatni Shakespeare írói műhelytitkát, és a világirodalom legismertebb darabjának érdekességeit. A produkció eddig a felnőtt közönségtől kezdve az egyetemista és középiskolás hallgatókig eljutott. Az előadást emiatt középiskolás diákoknak ajánljuk,  vagy azért, mert olvasták a művet, vagy azért, mert a látottak után végre elfogják olvasni.


2018. április 24. (kedd), 19.00 óra
Belépőjegy: 1000 Ft; diák: 500 Ft

Tóth Péter zongoraestje

Tóth Péter 1994-ben, 11 évesen ütötte le élete első zongorabillentyűjét szülővárosában, Békéscsabán. Már 1997-ben első helyezett egy zongoraversenyen a németországi Wittenbergben. Tanára, Csontos József bátorítására felvételizett a Zeneakadémia kivételes tehetségek előkészítő tagozatára, ahol Nádor György, Réti Balázs és Bihary László tanítványaként folytathatta tanulmányait.
1999-ben megnyerte a Florestano Rossomandi Zongoraversenyt (Bovino), 2000-ben a weimari Liszt Zongoraversenyt, 2001-ben a budapesti Liszt Zongoraversenyt. 2010-ben két kategóriában is első díjat nyert a Los Angeles-i Liszt Zongoraversenyen.
2000-ben fellépett az amszterdami Concertgebouw-ban, 2001-ben a Tiszadobi Zongorafesztiválon. 2002-ben országos koncertturnéra indult a Sine Morbo program keretében és Gramofon-díjat nyert. Európa szinte minden országában, Dél-Koreában, Japánban, Kaliforniában és Peruban koncertezett. Generációjának egyik legjelentősebb Liszt előadójává vált.
2005-ben készítette el CD felvételét Liszt műveiből Kései Zongoraművek címmel, a német Stockfisch Records kiadásában, mely elnyerte a Budapesti Liszt Társaság Nemzetközi Liszt Ferenc Hanglemez Nagydíját. 2007-ben az Amerikai Liszt Társaság meghívta San Franciscóba. 2008-ban megkapta zongoraművész diplomáját, majd ösztöndíjat nyert Amerikába, a Fort Worth-i Texas Christian University-re. 2011-ben Washington D.C.-ben, Costa Rica-ban és Londonban debütált. 2012-ben kezdte doktori tanulmányait a University of Texas austini egyetemén.

Műsor:
Johann Sebastian Bach:
Cisz-moll Preludium es Fuga, BWV 849
Johannes Brahms: Három Intermezzo, Op. 117
1. Esz-dur
2. B-moll
3. Cisz-moll

Bartok Béla: Három Csik megyei Népdal, Sz. 35a
Bartók Béla: Este a Szekelyeknel, Sz. 39
Kodály Zoltán: Szekely Keserves, Op. 11
Kodály Zoltán: Szekely Nota, Op. 11

—————————-szünet————————————–

Frederic Chopin: cisz-moll Polonaise, Op. 26, No. 1.
Frederic Chopin: Harom Nocturne, Op. 15
1. F-dur
2. Fisz-dur
3. G-moll

Liszt Ferenc: h-moll Ballada, S. 171
Liszt Ferenc: II. Magyar Rapszodia


2018. április 26. (kedd), 19.00 óra
Belépőjegy: 2000 Ft; diák: 1000 Ft

Révész Richárd Latin Trió feat Tátrai Tibor koncertje

Révész Richárd hazánk első számú latin jazz zongoristája. Eddig is nagy sikert aratott Escucha Mi Ritmo, Menu 890, Nuestro Ritmo és La Comparsa című lemezeivel. A trió kiemelkedő tagjai Fonay Tibor – basszusgitár – és Czibere József – ütőhengszerek. Mindketten a magyar zenei élet kiválóságai és számtalan produkcióban vettek és vesznek részt. 2017-ben mind a ketten elnyerték az év zenésze díjat saját hangszerükön. Ezen az estén a trió vendége Tátrai Tibor (Liszt Ferenc-díjas gitáros, zeneszerző, Érdemes művész (2016) gitárművész lesz. Műsorukban igazi vérpezsdítő, virtuóz latin jazz dalok szerepelnek.
Tagok:
Révész Rivhárd
– zongora
Fonay Tibor – bőgő
Czibere József – dob
Vendég: Tátrai Tibor – gitár

Az együttesek melyekben játszott:
Kárpátia, Tűzkerék, Juventus, Syrius, Török Ádám és a Mini, Olympia, Generál, Új Skorpió, Hobo Blues Band, Magyar Atom, Tátrai – Török Tandem, Tátrai Band, Boom Boom, Latin Duó, Tátrai Trend


Szeretettel várjuk Önöket, és jó szórakozást kívánunk előadásainkhoz!


Az alábbi linken letölthető a Gyulai Várszínház 2018-as téli – tavaszi kamaratermi műsorfüzete:

https://gyulaivarszinhaz.hu/wp-content/uploads/2018/01/Gyulai_Varszinhaz_Teli_Tavaszi_programja_2018.pdf


Jegyvásárlás, információ:

Váltson bérletet!
A Gyulai Várszínház őszi-tavaszi kamaratermi szezonjára, négy alkalomra szóló felnőtt, nyugdíjas bérlet váltható, amellyel kedvezményesen lehet jegyet vásárolni.

Gyulai Várszínház Kamaraterme és Igazgatósága
Cím: Gyula, Kossuth u. 13.
Tel.: 66/463-148; 0630/639-9062, Mobil: 0630/3904-745
E-mail: gyulaivarszinhaz@t-online.hu;  Honlap: www.gyulaivarszinhaz.hu.


A színház a műsor-, a szereplő- és a helyszínváltoztatás jogát fenntartja!


Gyula, 2018. január 30.