XXV. Gyulai Vár Jazz Fesztivál

Online jegyvásárlás

Online BÉRLET-vásárlás

XXV. Gyulai Vár Jazz Fesztivál

Jubileumához érkezett a Gyulai Vár Jazz Fesztivál, 1991-ben rendeztük meg az első jazz ünnepet. Az eltelt időszakban több mint 130 jazz együttes lépett fel Gyulán, ha beszámítjuk a dixieland fesztiválokat is. Játszott itt a várban és a tószínpadon megrendezett koncertsorozaton szinte a teljes magyar jazz élvonal. 1999-től a nemzetközi jazzvilág muzsikusai is felléptek itt, s jó néhány világsztárnak (Joey De Francesco, Dave Holland, Mike Stern, Larry Coryell, Billy Cobham, OREGON, The Yellowjackets, Joe Zawinul Syndicate, Patricia Barber) is tapsolhatott a műfajt szerető közönség.

2016-ban a 25. fesztiválra visszahívtuk azokat a muzsikusokat, akik már korábban nagy sikerrel léptek fel a fesztiválon.

Fellépők:

Al Di Meola – „Elysium & More”

aldimeola_elysiumandmore_web

Al Di Meola a világ egyik legnevesebb jazz gitárosa. Nevét még a műfajban kevésbé járatasak is ismerik. Az elmúlt 40 évben meghatározó szerepet töltött be a jazz világában. Saját neve alatt több mint 40 albuma jelent meg, nem egy sokáig vezette a jazz listákat. Ezek mellett olyan muzsikusokkal készített albumokat, mint Chick Corea, Stanley Clarke, Lenny White, John McLaughlin, Paco de Lucia, Jean-Luc Ponty. A jazz zenészek mellett számos más műfajban is kipróbálta magát, lemezt készített Paul Simontól Luciano Pavarottiig számos más világsztárral is. Négy aranylemeze van, albumai több mint 20 millió példányban fogytak el eddig. A latin zene kiemelkedő előadója, a John McLaughlinnal és Paco de Luciaval megjelent akusztikus triólemezeik óriási sikert értek el, s nem csak a jazz és a latin zene kedvelői között.

Az 1954-ben született Grammy-díjas művész Gyulán 2003-ban lépett fel először, egy a vár előtt megtartott emlékezetes koncerten. Az idei fesztiválon a 2015-ben megjelent Elysium albumát mutatja be, illetve feleleveníti az elmúlt 40 év legsikeresebb számait is. Újra használja az elektromos gitárt is az akusztikus mellett, megidézve a legismertebb Meola szerzeményeket. A gyulai Elysium & More koncerten hárman lépnek színpadra, Meola mellett a kitűnő olasz muzsikus Peo Alfonsi játszik gitáron, és a magyar Kaszás Péter szólaltatja meg az ütőhangszereket és a dobokat. Utóbbival már több mint egy évtizede tart a zenei együttműködése. Al Di Meola gyulai koncertje bizonyára minden zeneszerető embernek nagy élményt fog szerezni.

Balázs Elemér Group

balazs-elemer-group

A Balázs Elemér Group 2015-ben ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját, amelynek apropóján Örök szerelem címmel egy lemezt és hozzá kapcsolódó interjúkötetet is megjelentettek. Az együttes Magyarország egyik legnépszerűbb jazz zenekara, amely az évek során komoly rajongótábort is kiépített. Nem egy szerzeményük igazi sláger lett, amelyet más együttesek is szívesen műsorukra tűznek. Számtalan itthoni és külföldi koncerten arattak sikert, nem egy világsztárral adtak közös műsort. A zenekar eddig 8 lemezt és egy koncert DVD-t adott ki.

A zenekar vezetője a kitűnő jazz dobos Balázs Elemér, aki nem csak a biztos ritmust hozza a zenekarba, hanem dallamot is játszik a bőrökön. Szőke Nikoletta és Szakonyi Milán énekel az együttesben, Balázs József zongorázik, akinek több szerzeményét is játssza a zenekar, Komjáti Áron gitárokon hallható, Lakatos Péter Krisztián bőgőzik, Czibere József az ütőhangszereket szólaltatja meg.

Grencsó Kollektíva

obudai-tarsaskor_grencso-kollektiva

A Grecsó Kollektíva lesz a harmadik fellépő a fesztiválon. Grencsó István szaxofonos az egyik legkiválóbb magyar jazz muzsikus. Mindig a maga útját járja, más zenéinek másolása nem jellemző rá. Pályafutása 1979-ben kezdődött, a 80-as években játszott Szabados György partnereként, majd a Dresch Quartet tagja lett. A Kollektívát 1984-ben hozta létre, amely változó felállásban azóta is létezik. Nagyon sok stílust ötvöz zenéjében az együttes az avantgard jazztől a jazz standardekig, a pop, rock-etno zenéig, de szívesen dolgozzák fel a 60-as évek tánczenéit, sanzonjait is. Az együttes tagjai: Grencsó István szaxofon, fúvós hangszerek, Benkő Róbert – nagybőgő, Miklós Szilveszter – dob, Pozsár Máté – billentyűs hangszerek. Koncertjeik mindig egyediek, sodró lendületűek, amely hamar bűvkörébe vonja a hallgatóságot.

Gyulai Big Band

P9930793

A kitűnő helyi nagyzenekar, a Kepenyes Pál által vezetett Gyulai Big Band

lesz a negyedik fellépő, akik szinte házi zenekarnak számítanak a Gyulai Vár Jazz Fesztiválon. A 18 tagú big band tagjai zenetanárok, illetve és az egykori tanítványokból áll. A változatos big band hangzást elsősorban swing és boogie woogie stílusú számokkal érik el, mindig elnyerve a közönség tetszését. Remélhetőleg így lesz az idén is.