51. évad a Gyulai Várszínházban

51. évad a Gyulai Várszínházban

Elkészült a Gyulai Várszínház nyári 51. évadának végleges programja.

2014. június 27-én kezdődik a nyári fesztivál. Augusztus 10-ig minden nap színvonalas programokkal várják a nézőket a 600 éves, különleges hangulatú gyulai vár udvarán, a vár melletti tószínpadon és a város különböző helyszínein megvalósuló összművészeti fesztiválon.

Három új bemutatót tartanak ezen a nyáron. Július 3-án Shakespeare legkedveltebb művét, aSzentivánéji álom című vígjátékot mutatják be a várszínpadon, a nemzetközi hírű, fiatal grúz rendező, David Doiashvili színpadra állításában. Ez a produkció a budapesti Nemzeti Színházzal közösen jön létre, így a szereposztásban neves művészeket láthatnak a háromszor eljátszott előadásban. Szerb Antal regénye, az Utas és holdvilág a XX. századi magyar irodalom egyik legkedveltebb műve. Július 22-én a Ladics-ház udvarán láthatják majd ennek a kultikus regénynek a színpadi adaptációját Sopsits Árpád színpadra állításában A hold foglyai címmel a Gyulai Várszínház produkciójaként. Az olimpikon magyar vízilabda csapat és egy szép skót hölgy fordulatos kalandjairól írta a 30-as években Ábrahám Pál – Harmath Imre – Szilágyi László – Kellér Dezső a 3:1 a szerelem javára című zenés vígjátékot. Ezt a  darabot fogja színpadra állítani bemutatóként július 31-én a tószínpadon Bagó Bertalan. A mozgalmas előadásban a szereplők mellett tánckar és egy swingzenekar is fellép a székesfehérvári színház színészei mellett. A háromszor eljátszott produkció a Gyulai Várszínház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház közös bemutatójaként valósul meg.

Ebben az évben jubilál a Shakespeare Fesztivál. A nagy drámaíró születésének 450. évfordulóján július 3. és 13. között rendezik meg a X. Shakespeare Fesztivált Gyulán, amelyre most is a legjobb hazai és külföldi produkciókat hívják meg. Lesznek színházi előadások, zene, film, konferencia és gasztronómia is. A jubileumi fesztivál egyik kiemelt előadása aShakespeare’s Globe színház vendégjátéka Londonból. A népszerű társulat Gyulán a Sok hűhó semmiért című komédiát játssza el Max Webster rendezésében. A fesztivál másik kiemelt produkcióját, a Macbethet a világhírű belga rendező Luk Perceval állította színpadra a szentpétervári Balti Ház Fesztivál Színházban nemrég nagy sikerrel, amely szintén látható lesz Gyulán.  Megnézhetik a fesztiválon többek között a Lear királyt Cserhalmi György főszereplésével, a Macbeth előadást a Szabadkai Népszínház előadásában és aMacbeth/Anatómia című előadást a Maladype Színház vendégjátékában. Vendégünk lesz ismét a kiváló belga jazz énekesnő Caroll Vanwelden, aki Shakespeare szonettjeit zenésítette meg. Fellép egy nagyszerű chilei társulat, akik az Othellot mutatják be. Most először szervezik meg a fesztivál kísérőrendezvényét, a Shakespeare Fringe Fesztivált, ahol utcaszínházi előadásokat, zenés produkciókat láthat a vár előtt a nagyérdemű publikum. Info: www.shakespearefesztival.hu

A hathetes programsoron belül lesznek ismét tematikus fesztiválok. Az évad ebben az évben is a háromnapos népművészeti fesztivállal, kézműves vásárral kezdődik június 27-én, a XV. Körös-völgyi sokadalommal. A július 15-i Népzenei és Világzenei Fesztivált a nemrég elhunyt gyulai kötődésű zenészről, Halmos Béláról nevezik el. A legismertebb magyar művészek tisztelegnek elhunyt kollégájuk előtt, így fellép mások mellett Sebő Ferenc, a Muzsikás együttes, Sebestyén Márta, Balogh Kálmán is. A július 19-i XXIII. Gyulai Vár Jazz Fesztiválra az USA-ból érkezik a kétszeres Grammy-díjas és háromszor erre a díjra jelölt kiváló jazz énekesnő, a jazz first lady-je, Diana Schuur. Hallhatják az év jazz lemezét élőben a Dresch Quartettől, és fellép az év magyar jazzénekesnője Hajdú Klára is. A július 20-i Blues Fesztiválra az USA-ból érkezik a virtuóz R&B szaxofonos Sax Gordon, akit a legjobb olasz blues zenekar kísér, a Luca Giordano Band, fellép a legkitűnőbb magyar
blues gitáros, Tátrai Tiboraz együttesével, a nagyszerű, nemzetközi hírű szájharmonikás Pribojszki Mátyás a zenekarával és a Kéknyúl Hammond Band. Színházi vendégjátékok közül láthatják a tavalyi év Legjobb színházi előadás díját elnyert, Ágota Kristóf: A nagy füzet című darabját a Forte Társulattól, ugyancsak ők adják elő Arany János klasszikusát, a Toldit. A Beregszászi Színház egy történelmi tragigroteszket hoz el a fesztiválra Zelei Miklós: Zoltán újratemetve című darabját Vidnyánszky Attila rendezésében. Lesz kortárs magyar felolvasó színház, mesedarab, aBóbita, és bábelőadások. Erősnek ígérkeznek a zenés produkciók is. Gyulán is megnézheti a Vígszínház előadásában a Popfesztivál 40 című kedvelt zenés előadást Eszenyi Enikő rendezésében. Filmslágereket hallgathatnak meg a Filmharmonikusok koncertjén, ahol a legnépszerűbb melódiákból válogat a 70 tagú Budafoki Dohnányi Zenekar Hollerung Gábor vezetésével. Megnézhetik az ExperiDance Esszencia című táncelőadását, amely az együttes legjobb előadásaiból készült best of válogatás. Rendeznek egy kiállítást a X. Shakespeare Fesztivál alkalmából. 170 éve született Munkácsy Mihály, akinek a gyulai egyéves tartózkodása alatt indult el a festői pályafutása, itt ismerkedett meg a festészet alapjaival Szamossy Elek tanítványaként. Ennek emlékére egy nagysikerű, új musicallel indul az évad a Munkácsy, a festőfejedelemcímmel a tószínpadon a József Attila Színház vendégjátékában.

A Gyulai Várszínház ebben az évben is folytatja eddigi hagyományát: a legjobb előadásokat a legjobb előadóktól minden korosztálynak, nézői ízlésnek.

Szlogenük az idén is: Nyáron színházba Gyulára várom.

Bővebb információ: www.gyulaivarszinhaz.hu

Jegyeket már lehet vásárolni a nyári előadásokra a Gyulai Várszínház jegypénztárában. Telefon: 66/362-705.