Az éjszaka szívében – A Lear történet

Belépőjegy: 2.000 Ft

Online jegyvásárlás

Szereplők:
Lear: Șerban Borda
Gloster: George Voinese
Goneril: Angela Tanko
Regan: Anda Tămășanu
Cordelia: Georgia Căprărin
Bolond: Mirela Lupu
Edgar: Ciprian Ciuciu
Edmund: Alin Stanciu
Kent: Sebastian Lupu
Gondnok 1: George Dometi
Gondnok 2: Vali V. Popescu

 

 

További szereplők: Toni Nica, Bogdan Balota, Mara Diniș, Diana Costan

Szövegkönyv: Gavriil Pinte
Rendezőasszisztens: Victoria Balint
Díszlettervező: Roxana Ionescu

Rendező: Gavriil Pinte

A nagyváradi Teatrul Regina Maria előadása /RO/

Magyar felirattal

A többszörös UNITER-díjas Gavriil Pinte egyike a legkiemelkedőbb kortárs rendezőknek. Leginkább arról nevezetes, hogy a produkcióihoz a hagyományos színházi tértől eltérő, szokatlan helyszíneket választ az előadásai bemutatására.

Az éjszaka szívében – Lear epizód Shakespeare művének témáján alapszik: egy király, aki le akar mondani a trónról, szeretné szétosztani királyságát három lánya közt, ám mielőtt bármilyen döntést hozna, arra kéri őket, fejezzék ki az iránta érzett szeretetüket. Ragaszkodásuk bizonyítékai nyomán úgy határoz, hogy őszinte és természetes vallomása miatt elűzi legkisebb lányát, ezt követően azonban idősebb lányai eltaszítják maguktól, arra ítélve, hogy fájdalomtól elborult elmével bolyongjon. Az előadás az elme éjszakájáról, a bolyongások éjszakájáról, értelemtől és szeretettől mindinkább eltávolodó világról szól, ahol gyűlölet, erőszak, cselszövés, száműzetés, elidegenedés és gyilkosság uralkodik, hogy aztán, az éjszaka végén, lázasan keresse az utat a fény felé.

„A sínen mintha soha nem érne véget az utazás: a shakespeare-i gyűlölet, hitetlenség, szeretethiány, ármány, száműzetés, elidegenedés és gyilkosság állomásai között különféle alkalmatosságokon, gyalogszerrel, vagy mezítláb haladnak ide-oda a hősök, akik a vaksötét éjszakában keresik a megváltás felé vezető utat.” Kőrössy Andrea, Kiss Judit www.kronika.ro